Jeg er blevet hacket

Gode råd fra SletDet rådgivningen

Er du blevet hacket?

Det kan det føles voldsomt og meget grænseoverskridende, hvis du er blevet hacket, og det er derfor godt, at du søger hjælp.   

Nedenfor har vi samlet en række gode råd til dig, der er blevet hacket. Dette er generelle råd. Da der kan være stor forskel på situationerne, er det ikke sikkert, at du kan bruge alle rådene. Hvis du er i tvivl eller har brug for råd til din specifikke situation, er du velkommen til at kontakte os. 

Sådan gør du

Du har ret til at være vred og frustreret

Det giver rigtig god mening, hvis du er frustreret og synes, at det er grænseoverskridende og krænkende, at du er blevet hacket. Alle kan blive hacket, og det er ikke din skyld. Det er nogle, der har gjort noget ondskabsfuldt (og ulovligt) mod dig, og du har ret til at være vred og frustreret over situationen.

Fortæl dine venner, at du er blevet hacket

For at undgå misforståelser, kan det være en god idé at fortælle venner og familie, at du er blevet hacket, og at du ikke har adgang til profilen i øjeblikket. 

Tal om det

Du skal ikke stå alene i denne situation. Derfor er det en rigtig god idé at tale med en voksen, som du stoler på. Det kan være en forælder, en lærer, en pædagog eller en helt fjerde. Vi ved, at det kan føles grænseoverskridende at tale om det, men vi ved også, at det kan være rart, at andre ved, hvordan man har det. På den måde kan man få den støtte og tryghed, som man har brug for i sådan en situation. En voksen, som du stoler på, kan også hjælpe med at finde ud af, om I skal anmelde hackingen til politiet.

Få kontrol over din profil igen

Hvis du stadig har adgang til din profil......  Hvis du stadig har mulighed for at logge på din profil, anbefaler vi, at du ændrer din adgangskode, så hackeren bliver logget af. Desuden kan det være en god idé at tilføje to-trins-godkendelse, som de fleste sociale medier har. To-trins-godkendelse gør det sværere at hacke dig i fremtiden og gør, at hackeren bliver lukket ud af din profil.  
 
Hvis du ikke har adgang til din profil længere …... Det kan føles utroligt krænkende, at andre har adgang til din private profil. For at få profilen lukket ned/fjernet hackeren fra din profil, skal du kontakte den platform, hvor profilen er oprettet. Platformen har typisk klare retningslinjer på området og har mulighed for at slette profilen eller gøre, at du kan genvinde adgangen til profilen. På den måde kan du få kontrol over din situation igen. Du kan finde en guide til dette i vores slettevejledninger. Hvis dette ikke er lykkedes for dig, er du velkommen til at kontakte SletDet Rådgivningen.  

Anmeld det til politiet

Ifølge Straffeloven er det ulovligt at hacke sig ind i andres profiler. Man kan blive straffet for det. Derfor skal du også overveje, om du vil anmelde hackingen til politiet. Start evt. med at snakke med en voksen, som du stoler på (og evt. SSP-konsulenten i din kommune). De kan hjælpe dig med, hvad du skal gøre, og hvad du skal være opmærksom på i en evt. politianmeldelse.   

Cases fra SletDet Rådgivningen

Hvad er vigtigt at gøre, hvis man er blevet hacket?

Hej,

Hvad hvis nu man bliver hacket, hvad er det så vigtigt at man gør?

Læs SletDet Rådgivningens svar her

Hjælp, er jeg blevet hacket?

Hej

Jeg har på et tidspunkt set et program, hvor nogle var blevet udsat for hacking på deres kamera på deres computer og telefoner, hvor de derefter var blevet afpresset til at betale penge, ellers ville nogle videoer af dem ryge på nettet. Derfor er jeg blevet rigtig nervøs for, at jeg også er blevet hacket...

Jeg har ikke opdaget nogle 'spor' af det, fx virus, og jeg har heller ikke Skype længere. Men derfor synes jeg  alligevel at det ville være vildt ubehageligt, hvis det var sket, og at der en dag ville være en video af mig på nettet, hvor jeg bare er mig derhjemme. Jeg er bare rigtig bange for det.

Fra den dag jeg fik tanken, er jeg stoppet med at gøre ting, jeg ikke vil se på nettet, foran min computer, tablet eller telefon. Der er gået et par uger, og jeg har ingen video eller noget tilsendt mig vedrørende det. Har jeg grund til at være nervøs? Jeg er meget nervøs!

Mvh 15-årig

Læs SletDet Rådgivningens svar her

Min Snapchat er blevet hacket

Hej

Min snapchat er blevet hacket, og nu tror folk bare, at det er mig, der sender klamme billeder og beskeder til dem. Jeg gør aldrig sådan noget efter et uheld sidste år, hvor jeg snakkede med mine lærer om det, og jeg har lært af mine fejl fra dengang, og jeg er ude af mig selv, fordi de tror, det er mig, der gør det.

- 16-årig dreng

Læs SletDet Rådgivningens svar her.