Jeg bliver truet på nettet

Gode råd fra SletDet rådgivningen

Hvis man bliver truet på nettet, kan man komme i tvivl om, hvad man skal gøre. Det er en voldsom situation at stå i, og det er derfor godt, at du søger hjælp.  

Nedenfor har vi samlet en række gode råd til dig, der bliver truet på nettet. Dette er generelle råd. Da der kan være stor forskel på graden af truslerne, er det ikke sikkert, at du kan bruge alle rådene. Hvis du er i tvivl eller har brug for råd til din specifikke situation, er du velkommen til at kontakte os

Sådan gør du

Giv aldrig efter.

Hvis du oplever, at nogen afpresser eller truer dig, så er det vigtigt, at du ikke giver efter og giver den, der presser dig, det vedkommende beder om. Det kommer der ikke noget godt ud af.

Det er ikke din skyld.

Ofte kan man komme til at tænke, at man selv er ude om det, hvis man bliver truet på nettet. Her er det vigtigt for SletDet at fortælle, at det IKKE er din skyld. Du har ikke bedt om at stå i denne situation, og du har ikke gjort noget forkert - heller ikke selvom du måske selv har sendt et billede eller andet, som du nu bliver truet med. Den, der har gjort noget forkert, er den, der truer dig. 

Man må ikke true andre!

Det er ulovligt at true andre med at dele private billeder, videoer eller beskeder. Det er også ulovligt at tvinge andre til at deltage i seksuel adfærd på nettet. Det er strafbart. Hvis du vil læse mere om lovgivningen, kan du se mere her.

Tal om det – du skal ikke være alene.

Hvis du oplever at blive truet, så er det meget vigtigt, at du ikke går alene med det. Der er ingen, der skal stå alene i sådan en situation. Du er måske nervøs eller bange og har det rigtig skidt. Derfor er det vigtigt at få talt med nogen - også selvom det kan være rigtig svært. Start måske med at tale med en ven, men gå også til en voksen, som kan hjælpe dig med at få truslerne til at stoppe. En voksen kan også hjælpe med at anmelde sagen til politiet, hvis det er nødvendigt. 

Anmeld til det sociale medie.

Bliver du truet eller afpresset, kan det være en god idé at anmelde det til det sociale medie, hvor det foregår. Du kan få hjælp til at anmelde og blokere i vores slettevejledninger.

Anmeld truslerne til politiet.

Anmeld evt. truslerne eller afpresningen til politiet. Hvis du anmelder det til politiet, når du er under 18 år, skal dine forældre inddrages. Husk at gemme beviser i sagen, fx screenshots af truslerne. Hvis du er i tvivl eller har spørgsmål, må du endelig kontakte os

Hvad skal man gøre, hvis man bliver truet til at sende en nøgenvideo?

Cases fra SletDet Rådgivningen

Trusler over Messenger

Hej, jeg blevet truet over Messenger. Ham, der har truet mig, går på den samme skole – på samme gang. Jeg har brug for hjælp til at vide, hvad jeg skal gøre? 
 
Se SletDet Rådgivningens svar her.

Han truer med at sende BH-billeder af mig til mine venner

Hej. Jeg har engang været så dum at sende billeder af mig selv i bh, fordi jeg var stiv og ikke vidste, hvad jeg lavede. Så har jeg haft sendt nogle få billeder til en dreng fra USA af mig i bh. 
 
Han har så fundet mig på Facebook, og jeg ved ikke hvordan. Og nu truer han mig med at sende billederne til mine venner, hvis ikke jeg gør, som han siger. Jeg ved virkelig ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg har prøvet alt, hvad jeg kunne for at få det til at stoppe. 
 
Se SletDet Rådgivningens svar her.

Trusler fra mand på Facebook

Hej. Jeg blev spurgt på Facebook af en mand, om jeg gad sende billeder af min penis, så ville han sende billeder af nøgne piger til mig til gengæld.

Det gad jeg så selvfølgelig ikke, og så begyndte han at true mig, og nu har han lukket for min ip-adresse, så jeg ingen sider kan bruge på min computer mere.

Har I råd, fif, tricks til, hvordan jeg kan få mig en ny ip-adresse, da jeg ikke kan bruge den nu, da den simpelthen er blevet spærret. 
 
Se SletDet Rådgivningens svar her.