Følelserne og fremtiden

SletDet

Foto: Red Barnet/Ulrik Jantzen

Sådan kan det føles at få delt grænseoverskridende informationer og intime billeder mod sin vilje

Har du fundet ud af, at du har fået delt intime eller private informationer, billeder eller videoer mod din vilje? Det kan være, du har fået delt et nøgenbillede. Eller at du bliver chikaneret og mobbet.

Her kan du læse om, hvordan det føles for nogle at blive udsat for det, du er blevet udsat for. Du kan også læse om, hvad du kan gøre ved det, der er sket.

Man kan reagere forskelligt på at få delt krænkende, intime og grænseoverskridende informationer og billeder

Det er meget forskelligt, hvordan man reagerer på at få delt intime, grænseoverskridende eller private informationer, billeder eller videoer. Nogle kommer sig hurtigt over det, og andre oplever en voldsom krise og har brug for hjælp fra en psykolog.

For de fleste er ufrivillig deling af meget private informationer, billeder eller videoer, noget som de vil huske i lang tid.

Din reaktion på det, der er sket, kan afhænge af mange ting. Det kan for eksempel have betydning, hvad, hvor og hvor meget det er blevet delt. Ens reaktion kan også afhænge af, hvordan andre kommenterer på det, som er blevet delt.

Reaktionen kan også blive påvirket af, hvordan man har det i den periode, hvor det sker, og om man oplever mobning eller andre svære ting i forvejen.

Det er meget vigtigt, at du husker på, at det ikke er dig, der har gjort noget forkert.

Det er ikke din skyld – den ansvarlige er den, der deler uden tilladelse

Hvis dine grænser er blevet overskredet, og du er blevet krænket gennem deling af dine private informationer, billeder og videoer, så er det normalt at føle sig tom for tillid og bange.

Mange føler sig også skyldige og skamfulde. Hvis du også har de følelser, så bliv ved med at huske dig selv på, at det ikke er dig, der har gjort noget forkert.

Den ansvarlige for det der er sket, er den person, der har delt et billede af dig uden, at du har givet lov. Du er ikke den skyldige.
Det er slet ikke ok, at andre har delt et billede af dig uden at spørge om lov først eller chikaneret dig på en anden måde. Det, de har gjort, er ikke ok, og det kan faktisk være ulovligt.

Det er sikkert hårdt at tænke på, men husk også, at livet nok skal gå videre efter en tid, selvom det måske ikke føles sådan lige nu.

Guide: Få slettet billederne – trin for trin

Det føles måske helt uoverskueligt at skulle gøre noget ved de delte billeder lige nu. Men det er en rigtig god idé at handle hurtigt for at minimere spredningen af det delte.

Læs vores guide til, hvordan du trin for trin kan komme i gang med at få slettet de billeder, som er blevet delt. 

Vigtigt at tale med nogen

Du skal ikke gå rundt med dine følelser helt alene.

For de fleste hjælper det virkelig at tale med nogen om denne slags ting i stedet for at gå med det hele selv.

Det kan gøre en kæmpe forskel, hvis du kan læne dig op ad en voksen, som kan hjælpe dig med at få stoppet krænkelserne og understrege alvorligheden for dem, som krænker dig.

Derudover kan en voksen også støtte dig i den tid, som kommer efter. Det giver ikke altid samme ro at tale med en veninde eller kammerat, selvom de også kan trøste og forstå.

Hvis du synes, det er svært at sige til en voksen, du kender, så skriv til rådgiverne her på SletDet. Om tirsdagen og om torsdagen kan du også ringe til os.

Hvis du har en ven eller en veninde, som har oplevet at få delt et billede eller andet grænseoverskridende indhold ufrivilligt, så støt dem i at fortælle det til en voksen, eller hjælp dem med enten at skrive eller ringe til os.