Skal jeg anmelde min ven?

Hej brevkasse

Har haft en situation på skolen, hvor min ven har taget et billede, som jeg ikke gav lov til. Det var helt fint, han kunne bare slette det. Så kommer der en anden og når at afbryde sletningen og sender det ud på en chat, hvor de når at se det, og man ikke kan slette det.

Min lærer gav mig to muligheder, jeg skal politianmelde det eller bare lade være. Jeg ved ikke, om jeg vil politianmelde det, fordi så kommer han sikkert til at hade mig hele resten af folkeskolen (2 år).

________________

Svar fra SletDet

 

Kære dig

Tak for dit spørgsmål til brevkassen.

Det lyder rigtig ubehageligt, det som du har oplevet. Det kan føles meget krænkende og grænseoverskridende at få delt billeder, uden at man selv har sagt ja til det. Det er vigtigt, at du ved, at det ikke er din skyld – det er ikke dig, der har gjort noget forkert, men ham, der har sendt billederne ud i en chat. Det er derfor også ham, der må tage konsekvenserne, selv hvis det skulle involvere politiet.

Din lærer har ret i, at det kan være ulovligt at dele billeder uden at spørge om lov, og at man i visse tilfælde kan anmelde det til politiet. Du skriver ikke noget om, hvad der er på billedet, men politiet tager sig ofte kun af det, hvis billedet er af seksuel eller pornografisk karakter – så kommer det nemlig under loven om overgreb mod børn på nettet  – selvom andre krænkende billeder også er ulovlige.

Det kan dog være en lang og besværlig proces, og jeg anbefaler derfor, at du også snakker med dine forældre om det. Så kan I sammen tage en beslutning om, hvorvidt det skal meldes til politiet. Man kan også sagtens ringe til politiet for at høre, hvad de anbefaler man skal gøre. Du skriver, at du ikke ved, om du har lyst til at kontakte politiet, og jeg kan godt forstå din bekymring over, om han kommer til at hade dig resten af tiden i folkeskolen. Igen vil jeg fortælle dig, at det ikke er dig, der har gjort noget forkert - og det er ikke din skyld. Måske det er noget, som du kan snakke med mine forældre omkring? 

I forhold til det billede, der er blevet delt i en chat, så er der flere ting, du kan gøre for at begrænse spredningen:

  1. For det første skal du snakke med din ven og få ham til at slette billedet fra sin telefon, så det ikke kan blive delt igen. 
  2. Du skriver ikke, hvilken chat billedet er blevet delt på, eller om man stadig kan se det – men det kan være en mulighed at kontakte udbyderen af chatten, for eksempel Omegle eller Facebook og spørge, om at få slettet billedet, fordi det er delt mod din vilje. Du kan se vejledninger til at få slettet billeder her. 
  3. Du kan søge på dig selv på Google-billeder for at se, om billedet skulle være delt andre steder – og eventuelt kontakte webstederne, hvor det ligger.

Jeg håber du kunne bruge dette som en hjælp for at få lidt mere ro på.

Skriv gerne igen, hvis du har brug for det. Vi vil rigtig gerne hjælpe dig. 

Med venlig hilsen
Penille/SletDet

(April, 2020)

SletDet