Screenshot af nøgenbillede

Hej,

Jeg har sendt et billede af min tissemand på Snapchat, og hun tog screenshot, og nu er jeg bange for, at hun deler det.

_____________________

Svar fra SletDet

Kære dig

Tak for dit spørgsmål.

Jeg kan godt forstå, at du er bange for at billedet bliver delt – det hører man nemlig ofte om sker. Jeg er glad for, at du har skrevet ind til os, for vi vil gerne hjælpe dig. 

Unge kærestepar på 15, 16 og 17 år må gerne dele seksuelle billeder af hinanden, hvis de begge to har det fint med det. Når du sender et billede af dig selv til hende – og I begge har det ok med det – så giver du hende lov til at have billedet. Det kalder man for samtykke. 

Man kan dog godt ombestemme sig og trække sit samtykke tilbage, hvis man ikke længere vil have, at hun skal have billedet. I den situation siger loven, at hun skal slette det – og hvis hun ikke gør det, så betyder det faktisk, at hun er i besiddelse af et overgrebsbillede af et "barn", fordi du er under 18 år. Derfor er det ulovligt for hende at have billedet. 

Hun må heller ikke dele billedet med andre, så vil det faktisk være det samme som, at hun deler overgrebsmateriale med børn (det mange kalder "børnepornografi"). Og begge dele er jo meget alvorligt. Hvis al denne information virker uoverskuelig, kan du måske få et bedre overblik over hvad der er lovligt og ulovligt at dele med andre her

Derfor er mit råd, at du skal sige til hende, at du gerne vil have, at hun sletter billedet – og informere hende om, at hvis hun ikke vil det, så er det ulovligt. Fordi billedet ligger på hendes telefon, kan billedet kun slettes af hende. 

Hvis hun ikke vil slette billedet, kan det være en god ide at inddrage en voksen, som kan hjælpe med at understrege alvoren overfor hende. Jeg ved godt, at det måske kan føles pinligt og grænseoverskridende, men voksne kan nogle gange understrege alvoren bedre end børn og unge selv kan. Måske en pædagog eller en af dine forældre kan være gode at snakke med? Hvis du ikke føler, at du kan åbne op for nogle voksne, er du velkommen til at ringe eller skrive herind igen.

Jeg håber dette kan hjælpe dig. Held og lykke med at få billedet fjernet. 

Mange hilsner
Penille/SletDet

(April, 2020)

 

 

SletDet