Private billeder delt efter kys på sidste skoledag

Hej.

Jeg havde sendt nogle billeder og videoer til den her fyr. I går var der sidste skoledag, så jeg fik kysset med nogle drenge. Det har han så i dag fundet ud af, og han har så sendt de billeder og videoer til en kontakt, han har i min by.

Hvad skal jeg gøre? Jeg ved det er svært at undgå at det kommer ud.. Men hvad gør man i denne situation?

På forhånd tak.

_________________

Svar fra SletDet

Kære dig.

Tak for din henvendelse.

Det må føles rigtig skidt, at andre har set og delt et så privat billeder og videoer af dig. Det er i hvert fald ikke din skyld, at de er blevet delt. Det er fyren, der har delt dine billeder og videoer, som har gjort noget forkert. Jeg kan godt forstå, at du ikke ved, hvad du skal gøre, så jeg vil selvfølgelig gerne hjælpe dig, og jeg synes det er rigtig godt, at du har skrevet herind.

Det der er sket, er slet ikke i orden. Du skriver dog ikke noget om, hvad der er på disse billeder. Er du afklædt, nøgen eller er der vist intime dele af din krop? Uanset hvad der er på disse billeder, så er det dine billeder, kan det være ubehageligt at han deler dem med andre. Du kan læse mere om, hvad der er lovligt og ulovligt at dele om andre her

I første omgang synes jeg, at du skal skrive til fyren, der har fået tilsendt dine billeder og videoer, at det er meget ulovligt det han har gjort, og at du vil melde det til politiet, hvis han ikke sletter det hele. Selv hvis du ikke har tænkt dig at anmelde det, kan det faktisk gøre en forskel blot at skrive det til ham. Du skal også huske at tage alle de screenshots du kan, både hvis du kan dokumentere, at han har delt billedet med sin kontakt, men også når du beder ham om at slette dem, og hans svar til det. Det er godt at have beviser, hvis du vil gå til politiet senere. Kender du hans kontakt i din by? Hvis du kan kontakte ham og også bede ham om at slette billederne og videoerne, og tage screenshots af alle dine samtaler med ham, er det også et rigtig godt sted at starte.

Har du mon inddraget nogle venner/veninder? Jeg vil helt klart anbefale dig at søge hjælp og støtte hos dem, eller hos voksen. Det kan fx være en af dine forældre eller en lærer på din skole. Da du er under 18, så skal du have hjælp fra en voksen, hvis du gerne vil melde det til politiet. Jeg tænker i hvert fald at det må føles meget hårdt at gå rundt med alene. Jeg kan selvfølgelig godt forstå, hvis det føles grænseoverskridende at tale med en voksen, men jeg er sikker på, at den du måske vælger at tale med, rigtig gerne vil hjælpe dig. Der er meget fokus på deling af private billeder og videoklip for tiden, så måske en voksen allerede kender til problematikken. Hvis du synes, det er svært at få sagt, kan du evt. vise dem denne mail, eller printe den ud og give til den voksne.

Som jeg skrev, er det som er gjort mod dig, meget ulovligt, og du kan vælge at melde det til politiet. Det kræver hjælp fra en voksen. Du skriver ikke om dit ansigt er med på billederne – altså om man kan genkende, at det er dig. Det kan have en betydning ift. hvordan politiet håndterer sagen, men det kan du evt. snakke med dem om. Den bedste måde du kan tage kontakt til politiet, er ved at ringe ned på stationen, og få en aftale med den betjent, der har ansvar for sager vedr. IT – sådan en er der i alle politikredse. Når I møder op, er I dermed sikre på at blive mødt af en, som har kendskab til problematikker som denne, og hvordan det skal håndteres.

Jeg håber mit svar kan hjælpe dig, og at du finder en løsning. Du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os igen, hvis du har flere spørgsmål.

Med venlig hilsen
Helene/SletDet

(April, 2020)

SletDet-grafik