Min veninde er blevet delt på en Snapchat profil - hvad gør jeg?

Hej.

Min veninde, som vi kalder, pige 1, og jeg har en fælles veninder der hedder.. Pige 2.

Pige 2 fortæller pige 1 om den her snapchat-bruger. Pige 2 spørger så pige 1, om hun har sendt hendes navn til den givende snapchat-profil. (Hvilket pige 1 IKKE har!)

Vi undrer os over hvorfor hun spurgte, fordi ingen af os kender profilen. Af nysgerrighed tilføjer pige 1 så profilen på snapchat. Hun ser hurtigt at de har lagt en masse billeder og videoer op, af piger i bare bryster.

Vi synes hurtigt at en af billederne ligner hende UTROLIGT meget, man kan se fra læberne og ned til navlen.

Vi prøver at kontakte pige 2 nu, fordi vi vil gerne have det bekræftet, men på en ordenlig måde. Den kan jo være rigtig grænseoverskridende.

Samtidig (i ren panik) tilføjer jeg profilen, for at kunne kontakte dem. Jeg skriver en besked hvor jeg fortæller, at jeg ikke synes det er i orden, og det er i øvrigt ulovligt.

De svarede mig så, at alle billederne er frivillige.

MIT DILEMMA

Hvad skal jeg gøre, fordi jeg tror ikke på dem (profilen). Og jeg har selv set de billeder. Skal jeg anmelde dem, eller bliver jeg også selv dømt nu?

___________________________________________________ 

Svar fra SletDet

Kære Dig

Tak for dit spørgsmål til SletDet.

Jeg kan godt forstå, at du oplever at stå i et dilemma, og jeg vil gerne prøve at hjælpe dig med at løse det. Først vil jeg gerne sige, at det er rigtig godt, at du reagerer, som du gør. Du har gjort det helt rigtige ved dels at prøve at hjælpe din veninde og dels ved at kontakte Snapchat-profilen, som offentliggøre de her billeder.

For at starte med dit spørgsmål:
Ifølge dansk lovgivning er det ulovligt at optage, opbevare og dele seksuelle billeder af unge under 18 år, uanset om den på billedet har givet tilladelse eller ej. Det betyder, at hvis der er nøgenbilleder af unge under 18 år på den Snapchat-profil, er de ulovlige uanset hvad. Du kan læse mere om lovgivningen her: https://redbarnet.dk/sletdet/hvad-maa-man-dele-om-andre/

Du vil ikke blive sigtet for at have tilføjet profilen eller set billederne, da du beskriver over for mig, at din intention har været at hjælpe din veninde og anmelde billederne.

Konkret kan du skrive til profilen igen, at billederne er ulovlige, hvis de unge på billederne er under 18 år gamle. Hvis du ikke har lyst til at kontakte profilen igen, kan du anmelde den til Snapchat og eventuelt til politiet. Hvis du anmelder den til politiet, skal du gemme oplysninger om profilen og tage screenshots af nogle af de billeder, som profilen offentliggøre, så politiet har bevismateriale. Du kan læse flere gode råd til at hjælpe din veninde her

Det kan være en hjælp for du og dine veninder at involvere en voksen, som I stoler på. Jeg ved, at det kan være svært at fortælle sådan noget til en voksen, men vedkommende vil kunne hjælpe jer med at håndtere situationen og tage kontakt til politiet, hvis der bliver brug for det.

Hvis du eller dine veninder har brug for at tale med nogen eller har opfølgende spørgsmål, er I velkomne til at skrive igen eller ringe herind på 29270101.


Med venlig hilsen


Julie / SletDet

(April, 2020)