Jeg har fået delt et nøgenbillede på Facebook

Hej 

Jeg er en 15-årig pige, som har fået delt et nøgenbillede på Facebook.  
 
Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, fordi personerne vil ikke slette billedet på Facebook. Det kører rundt alle vegne på internettet.

Kan man godt få slettet det? Vil det altid være der?  
 
Hvad skal jeg gøre? Og hvad sker der nu? 

_________________________________

Svar fra SletDet   

Kære dig,  
 
Tak for din henvendelse til SletDet. Det lyder rigtig ubehageligt, at nogen har delt nøgenbilleder af dig uden din vilje.  

 
Godt at du skriver til os. Vi vil gøre hvad vi kan for at hjælpe dig.  

 
Først og fremmest er det vigtigt for mig at understrege for dig, at du ikke har gjort noget forkert. Det er slet ikke okay at nogen har delt et nøgenbillede af dig på Facebook. Det synes jeg også skal fortælle ham som har delt billedet – måske vil det ændre hans syn og få ham til at slette det. Du kan måske også fortælle ham, at du er i kontakt med os i Red Barnet, og at vi vil hjælpe dig.  
 
Det kan være meget ubehageligt, når man føler, at man mister kontrollen over et billede af en selv. Når man får delt et billede uden samtykke, så er det meget forskelligt, hvordan man reagerer på det.  

Det er vigtigt, at du ikke går rundt med din følelser helt alene. Derfor vil jeg også råde dig til at få talt med en voksen om det fx en lærer eller dine forældre. Jeg ved at det kan være rigtig svært, men jeg tror at den voksne du fortælle det til vil hjælpe dig så godt hun/han kan. Du kan måske printe mit svar ud og vise det til den voksne du vil fortælle det til. Det kan nogle gange være en god måde at komme i gang med samtalen på. En voksen kan måske også hjælpe med at understrege alvoren overfor den dreng, som har delt billedet, og på den måde få sat en stopper for det.  


Sammen med den voksne kan du også finde ud af, om du skal anmelde sagen til politiet.  
 
Hvis du ved hvor billedet ligger og kan du sende et link til mig, så vil jeg kontakte Facebook med det samme. De kan nogle gange hjælpe med at fjerne billeder og sørge for at det samme billede ikke bliver lagt op igen.

Her er en slettevejledning til Facebook, så du kan anmelde billedet - måske det kan bruges?  Derudover kan du evt. kigge på denne side med SletDets gode råd omkring ufrivillig billeddeling. Måske den kan hjælpe dig videre? 

 
Hvis du har flere spørgsmål eller har brug for at tale om det, der er sket, så må du meget gerne skrive igen. Du kan også ringe til os. Vi behandler din henvendelse helt fortroligt, og vi vil rigtig gerne hjælpe dig. 
 
 
Med venlig hilsen  
 
Mai/SletDet  

(April, 2020)