Han har sendt mit nøgenbillede til alle

Hej,

Ville sende nude på Snap til min kæreste, men kom til at sende det til en af mine 'venner'. Han tog et screen.

På billedet kan man se mit ansigt og ned til navlen. Han har sendt det til alle mulige, og han har sendt det til en, som jeg troede var min veninde, men han har svigtet mig og startet rygter om mig.

_________________

Svar fra SletDet

Kære dig 

Tak for din henvendelse.

Det må føles rigtig skidt at andre har set og delt meget private og intime billeder af dig. Jeg synes, det er rigtig godt, at du har skrevet ind til os, da det er vigtigt at få gjort noget ved det. Det er i hvert fald ikke din skyld, at disse private billeder er blevet delt. Det er dem, som har delt billederne, der har gjort noget forkert.

Du skriver, at du ved en fejl, kom til at sende et 'nude' til en ven, fremfor din kæreste. Det er også rigtig uheldigt, men det er faktisk ikke tilladt for modtagerne af billedet at dele det med andre uden dit samtykke – altså uden, at du har givet tilladelse til det. Det er i mod loven om æreskrænkelse og persondataloven og du kan læse mere om det her. Derfor er du i din gode ret til at bede de personer, som du ved har set eller har dit billede eller har det liggende, om at få dem slettet fra både mobiltelefoner, computere, sociale medier og så videre. Du skal sige til dem, at det er meget ulovligt, og hvis de ikke sletter billedet, så anmelder du det til politiet. Selv hvis du ikke har tænkt dig at anmelde det, kan det faktisk gøre en forskel blot at sige det.

Jeg ved ikke, om du har inddraget en voksen, men det må føles meget hårdt at gå rundt med alene. Jeg vil anbefale dig at tale med en, som du stoler på, for eksempel din lærer eller dine forældre. Voksne kan nogle gange også være med til at understrege alvorligheden overfor dem, der har delt billederne, eller være med til at inddrage deres forældre, som kan hjælpe til at få slettet billederne. Jeg kan godt forstå, hvis det føles grænseoverskridende at tale med en voksen om det – og det kan godt være, at den voksne først bliver sur – men jeg er sikker på, at han eller hun efterfølgende rigtig gerne vil hjælpe dig. Hvis du synes det er svært at sige, kan du eventuelt vise dem denne mail, eller printe den ud til dem.

Da det som er sket mod dig er ulovligt, er det også muligt at anmelde sagen til politiet. Dette kræver, at du har inddraget en voksen, som kan hjælpe dig. Du skriver, at man kan se dit ansigt på billedet, og politiet vil formentlig tage din sag seriøst. Hvis du ønsker at melde det til politiet, vil jeg anbefale dig at samle alle de beviser, du kan. Måske kan dine venner hjælpe dig – nogle gange kan det nemlig være svært selv at vide, hvor det er blevet delt henne. Derefter kan dig og dine forældre melde det til politiet. Den bedste måde, man kan gøre dette på, er ved at ringe ned på stationen, og få en aftale med den betjent, der har ansvar for sager om IT - sådan en er der i alle politikredse. Når I møder op, er I dermed sikre på at blive mødt af en, som har kendskab til problematikker som disse, og ved hvordan sagen skal håndteres.

Hvis du vælger at melde det til politiet, ville jeg dog anbefale, at du først forsøger at få folk til at slette billederne bagefter – idet beviserne så vil blive slettet.

Jeg håber ovenstående kunne hjælpe lidt i forhold til, hvad du kan gøre nu, og jeg håber du finder en løsning på dit problem. Du er altid meget velkommen til at kontakte os igen, såfremt du har flere spørgsmål.

Mange hilsner
Helene/SletDet

(April, 2020)

 

SletDet