Trusler på grund af billeder

Hej

Jeg har engang været så dum at sende billeder af mig selv i bh, fordi jeg var stiv og ikke vidste, hvad jeg lavede. Så har jeg haft sendt nogle få billeder til en dreng fra USA af mig i bh.

Han har så fundet mig på Facebook, og jeg ved ikke hvordan. Og nu truer han mig med at sende billederne til mine venner, hvis ikke jeg gør, som han siger. Jeg ved virkelig ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg har prøvet alt, hvad jeg kunne for at få det til at stoppe. 

_______________

Svar fra SletDet


Kære dig. 

Hvor er det godt du skriver. Jeg ved, at det kan være svært at åbne op omkring sine tanker, så jeg er glad for, at du har været så modig at skrive herind. Du skriver, at du har prøvet alt, hvad du kunne for at få det til at stoppe - og det er vildt sejt. Du gør det helt rigtige ved at sige fra, selvom du ikke bliver hørt. 

Det er en hård situation, du står i, men det skal nok blive bedre. Desværre er det mange unge der oplever det samme – og nogle, der bruger magten over et billede til at udøve magt og true.

Det er vigtigt for mig at pointere, at du ikke har gjort noget forkert, og du er bestemt ikke 'dum', selvom du måske synes, det er pinligt. Du har ikke gjort noget forkert, og du har ikke bedt om at stå i denne situation. Til gengæld har fyren, du har kontakt med på Facebook, gjort noget ulovligt. Det er nemlig ulovligt at true andre - også på nettet. 

Derfor har jeg forskellige råd til dig. 

- Først: fortæl det til din mor eller en anden sød voksen, du kender godt. Jeg ved det er svært, men du skal ikke gå med dette alene, og tro mig, det hjælper at tale med nogen om det og lade en voksen tage ansvaret for at stoppe det. Den voksne kan hjælpe med at støtte dig og finde noget ro. 

- Og så: lad være med at sende billeder tilbage til ham! Det kommer der ikke noget godt ud af. De færreste gør alvor af truslerne, så det er slet ikke sikkert, at han vil sende billederne til dine venner.

Til gengæld er det en god ide at skrive til ham, der truer dig. Bed ham slette billedet og sig, at du har talt med Red Barnet og vil melde ham til politiet, fordi det er ulovligt at true andre. Det kan nogle gange virke. Det kan ofte være en god idé at få en voksen til at hjælpe med at formulere beskeden. Du kan læse mere om, hvad der er ulovligt her, hvis det kan hjælpe. Vi kan også hjælpe dig med at formulere beskeden, hvis du ringer til os. 

Derefter kan du anmelde ham på Facebook og eventuelt blokere ham, så han ikke kan kontakte dig mere. Det er ikke rart at få trusler, så det skal stoppes. Du kan se, hvordan man anmelder og blokerer en profil i vores slettevejledning. Før du blokerer ham, er det vigtigt at gemme beviser for de trusler han har sendt dig. Det kan du gøre ved at tage screenshots af beskederne og skrive hans brugernavn og alle oplysninger omkring ham ned. Det skal nemlig bruges, hvis han gør alvor af truslerne, så du kan anmelde ham til politiet, hvis du får lyst. 


- Og til sidst: du kan ikke få 100% sikkerhed for, at billedet bliver fjernet, og det kan tage noget tid at føle sig tryg igen, fordi tanken rumsterer om, at han vil vende tilbage, og at man er har mistet kontrol med nogle billeder, man måske skammer sig over. Men husk, det skal nok blive ok igen. Du skal huske, at du ikke har gjort noget forkert. 

Hvis du bliver ved med at have ubehagelige tanker omkring situationen om et stykke tid, så sørg for at tale med nogen, eventuelt en professionel. Du må gerne ringe herind, hvis du har brug for at tale med nogen. Du fortjener at have det godt - også på nettet. 

Jeg håber, at det var svar på dit spørgsmål.

Mange hilsner
Marianne/SletDet

(April, 2020)