Mobbet på grund af billede på FB - hvad gør jeg forkert?

Hej,

Jeg vil gerne få mere at vide om, hvordan det kan være, at folk bare kan poste noget på FB el. lign. uden at det har konsekvenser. Selv er jeg blevet mobbet i ca. 8 år pga. en postede et billede af mig, der ikke kunne slettes. I hverdagen har jeg det "godt", men på internettet bliver jeg mobbet.

Derfor er mit spørgsmål:

  • Hvad kan jeg gøre for at stoppe det?
  • Hvad er det, jeg gør forkert?
  • Hvordan kan jeg få hjælp?
  • Hvem kan hjælpe mig?
  • Er der flere, der har prøvet dette?
  • Hvorfor hjælper det ikke, når jeg blokerer en person?

___________________

Svar fra SletDet

Kære dig,

Tak for dit spørgsmål til SletDet.

Det lyder som en svær situation du står i. Det er meget ubehageligt at blive mobbet, og 8 år er meget lang tid.

Jeg forstår godt, at du er meget frustreret, og at der er mange spørgsmål, som du gerne vil have svar på.

Først og fremmest vil jeg gerne sige til dig, at du ikke har gjort noget forkert. Det er ikke okay, at nogen har postet et billede af dig, hvis du ikke har givet tilladelse – det kan faktisk være ulovligt. Du fortjener at blive behandlet ordentligt. 

Desværre er der mange eksempler på, at børn og unge bruger billeder og videoer på nettet til at mobbe hinanden med, så du er slet ikke den eneste der har prøvet det.

Har du mon en voksen du kan tale med - dine forældre eller måske en lærer? Det tror jeg ville hjælpe dig. Ved at få talt om det kan man bearbejde alt det dårlige, man har oplevet og 'rydde op' i alle de tanker og følelser, man har omkring mobningen. På den måde kan man få fred fra alle de dårlige oplevelser, og til sidst vil man måske ikke længere tænke over dem så tit, fordi man har fået 'lagt det på plads' indeni og nu i stedet kan tænke på alt det gode, man oplever. Det er derfor vigtigt, at sige det som det er, så man kan få hjælp til at få det bedre!

Hvis nogen fra din klasse eller skole er involveret, kan det også være, at din lærer kan sørge for, at I i klassen taler om, hvordan I er overfor hinanden på nettet. Det hjælper tit at tale med en voksen om sine problemer, selvom det nogle gange kan være svært at få fortalt. Hvis du synes det er svært, kan du printe dette svar ud og vise det til den voksne, som du vil tale med det om. Det kan være en god måde, at få gang i snakken.

Hvis du ved, hvor det billede du bliver mobbet med ligger på nettet, kan du melde det til det sociale medie, som det ligger på. Det vil vi gerne hjælpe dig med. Det kan også være, at det sociale medie kan hjælpe med at blokere den person, som skriver til dig.

Du er meget velkommen til at skrive til os igen, eller ringe til os. Vi vil rigtig gerne høre fra dig. 

Med venlig hilsen

Mai/SletDet

(April, 2020)

SletDet