Hvordan hjælper jeg en mobbet veninde?

Hej

Jeg er en veninde til en, der bliver mobbet, og jeg vil gerne vide, hvordan jeg skal hjælpe hende.

Jeg har prøvet at forsvare hende, men det hjælper ikke rigtigt?? Hvad skal jeg gøre??

 

_____________

Svar fra SletDet

 

Hej veninde til den mobbede

Tak for dit spørgsmål. Hvor er det bare godt, du bekymrer dig om din veninde. Det er svært, når ens veninde bliver mobbet, og man ikke føler, at det hjælper noget, det man gør :-/ Men det er sejt, at du prøver at forsvare hende. Det er det helt rigtige, du gør, selvom det ikke virker til at virke. 

Kodeordet er tid. Bliv ved med at hjælpe og tro på, at det rent faktisk hjælper, men at det også kan tage lang tid, før I ser en effekt. Jeg er sikker på, at du er en rigtig god veninde. 

Det du konkret også kan gøre er:

  • Bliv ved med at støtte din veninde, når hun er ked af det. Sig til hende rigtig tit, at der ikke er noget i vejen med hende, og fortæl hende så alt det, du synes hun er god til. Det hjælper hende, så hun ikke føler sig alene. 
  • Forsvar hende i situationen og prøv at få nogle af de andre tilskuere til at støtte dig, så dem, der mobber stopper.
  • Sig det til jeres lærer, så I kan få hjælp fra den front. Voksne kan ofte være bedre til at understrege alvoren overfor dem, der mobber. Derfor kan det være en god idé at inddrage en lærer, så det kan blive stoppet. Mobning handler ofte om dårlige fællesskaber i klassen eller på skolen, og det kan en lærer hjælpe med at få ændret. 
  • Og sig det til jeres forældre, og få sat gang i en forældre dialog i jeres klasse. Når først man hele vejen rundt (elever, lærere og forældre) kan snakke om de dårlige situationer i klassen, så er man et godt stykke på vej til at få brudt tabuet om mobning – og kan komme det til livs. Måske jeres forældre kan hjælpe med at tale med forældrene til dem, der mobber? 

Jeg håber, at det var svar på dit spørgsmål, og bliv ved med at være den fantastiske veninde, som du er. 


Mange hilsner
Jon/SletDet

(April, 2020)