Min datter er blevet delt på TikTok

Hej.

Jeg er mor til en pige. Det handler om, at min datter og hendes veninde er gået live på TikTok, og folk bag skærmen har redigeret og sat billeder sammen osv.

Pigerne er meget kede af dette, og man kan ikke se hvem der står bag.

Hvad kan jeg som mor gøre eller hvor kan jeg henvende mig?

_______________________________________________

Svar fra SletDet 

Kære dig.

Tak for din besked til SletDet. Du har henvendt dig det helt rigtige sted. 

Sikke en ærgerlig oplevelse, din datter og hendes veninde har været udsat for. Det er ikke okay, og jeg kan godt forstå, at de er kede af det. 

Det må også være svært for dig som forælder at stå i. Jeg vil gerne hjælpe dig så godt jeg kan. 

For det første skal du vide, at det er ulovligt at bruge andres billeder og videoer, hvis ikke man har fået lov. Derfor har din datter og hendes veninde været udsat for en ulovlig handling. 

For det andet vil jeg sige, at det vigtigste du kan gøre er at støtte din datter og hendes veninde i denne situation. Det kan være svært for dem at være i denne situation, og du kan hjælpe dem ved at sige, at de ikke har gjort noget forkert. Det er ikke deres skyld, at de er blevet sat i denne situation. De har jo bare hygget sig på TikTok. Det er der intet galt i. Det er forkert at redigere andres videoer på en måde, der gør andre kede af det. 

Jeg kan forstå, at I ikke ved, hvem der står bag videoerne. Ved I hvor videoerne er lagt ud? Man kan anmelde krænkende materiale til de fleste sociale medier. Det vil jeg råde dig til at gøre. På den måde kan videoen forhåbentlig blive slettet. Du kan læse, hvordan man gør her: https://redbarnet.dk/sletdet/slettevejledninger/ . Hvis det virker uoverskueligt, er du velkommen til at ringe til os, så kan vi hjælpe. 

Som forælder kan man føle sig meget magtesløs, når sådan en ting sker for ens datter. For nogle kan det hjælpe at tage problematikken op i klassen, så man sammen med de andre forældre kan få en god snak om digital adfærd. 

Jeg håber, at det var svar på dit spørgsmål. Ellers er du meget velkommen til at kontakte os igen. 

Mange hilsner, 

Sophie / SletDet 

 

(Juni, 2020)