Hvornår er børn gamle nok til at give samtykke?

Hej, 

Hvor gammel skal man være for at kunne give samtykke til et billede på f.eks. instagram. Et gruppebillede med glade unge mennesker anmoder om at være med på billedet?

Ved du hvilken lov man kan referere til? 

Jeg ved at EU forordningen fra maj 2018 siger, at GDPR lavalderen er 16 år. Derfra er det medlemslandenes beslutning om, hvad lavalderen er for samtykke.

Hvad er alderen i Danmark? 

Jeg er SSP Konsulent - og jeg vil rigtig gerne vide hvad i læner jeg op af juridisk?

__________________________________________________ 

Svar fra SletDet

Hej

Mange tak for din mail til SletDet. 

Jeg har undersøgt dit spørgsmål, og vil prøve at besvare det så godt jeg kan. 

Datatilsynet skriver overordnet, at der ikke findes specifikke databeskyttelsesretlige regler om offentliggørelse af billeder på internettet af genkendelige personer. 
Hvis du ønsker at offentliggøre et billede af en genkendelig person på internettet, bliver du dog betragtet som ansvarlig for at behandle vedkommendes persondata. Du har derfor pligt til at oplyse vedkommende om, at du offentliggører billedet og du bør respektere, hvis personen ikke giver samtykke til, at billedet må offentliggøres - eller at personen på et senere tidspunkt trækker sit samtykke tilbage og beder om at få billedet slettet.

Du kan læse nærmere oplysningspligt og retten til indsigelse her: https://www.datatilsynet.dk/emner/internet-og-apps/billeder-paa-internettet/ 

I Datatilsynets vejledning om samtykke fra september 2019 fastsættes det, at et barn som udgangspunkt er modent nok til selv at give samtykke til, at andre må behandle deres persondata, når det er fyldt 15 år. Det er dog op til den dataansvarlige at vurdere, om barnet er modent nok til selv at give samtykke eller om der skal indhentes samtykke fra barnets forældre.

I henhold til informationssamfundstjenester som sociale medier står der i den danske persondataforordning, at børn selv kan give samtykke til udbydere af disse tjenester, når de er fyldt 13 år, hvis den ansvarlige for tjenestens behandling af persondata er etableret i Danmark. Du kan finde vejledningen her, hvor der også er referencer til relevant lovgivning: https://www.datatilsynet.dk/media/6562/samtykke.pdf

Ud af ovenstående læser jeg, at det som udgangspunkt altid er en god idé at indhente samtykke fra den person, som du vil offentliggøre et billede af, på sociale medier eller andre platforme. Hvis personen er under 18 år, skal du vurdere, om barnet er modent nok til at give samtykke, og hvis ikke, er du forpligtet til at indhente samtykke fra barnets forældre. Samtidig bør det respekteres, hvis et barn under de fastsatte lavaldre siger fra over for at få et billede af barnet offentliggjort.  

Med venlig hilsen  

Julie / SletDet 

(Juni, 2020)