Må man oplyse andres IP-adresse?

Hej

Er det tilladt at give en anden persons IP-adresse væk? Til andre mennesker offentligt, for eksempel på en hjemmeside? Hvis nej, hvad er konsekvenserne så for det?

_____________

Svar fra SletDet

Kære dig

Tak for dit spørgsmål.

Der er desværre ikke noget simpelt svar til dit spørgsmål. Det kommer an på mange forskellige ting.

Først er jeg dog nysgerrig på, hvorfor du spørger? Har du mon selv fået delt din ip-adresse, eller tænker du på at dele en andens? Det er aldrig rart at få delt noget om en selv, som man ikke selv har ønsket skulle blive delt. Og ikke særlig sødt af den person, som deler det. Når man deler noget om andre, er det vigtigt altid at spørge om samtykke – altså tilladelse til at dele informationerne. Ellers kan det faktisk være strafbart. 

Hvorvidt det er ulovligt, at dele en andens ip-adresse afhænger af hensigten med at dele den. Hvis man deler det med henblik på at chikanere eller andet i den retning, så er det ulovligt. Når det er sagt, så det meget svært at finde nogle informationer om folk ud fra deres ip-adresse – og folk har ikke altid den samme ip-adresse. Den skifter nogle gange. Det er måske muligt ud fra en ip-adresse, at finde ud af, hvilken kommune man bor i, eller hvilken internetudbyder, man har – men ikke mere end det. Og hvis man på en eller anden måde finder ud af mere end det, er processen ulovlig – det er nemlig ikke tilladt at dele folks private informationer på baggrund af en ip-adresse. Det må kun myndighederne, fx politiet.

Det er let at finde ens egen computers IP-adresse, og hvis du prøver at slå din egen op engang imellem, så kan du se, at den skifter nogle gange. Du kan for eksempel slå din IP-adresse op her på minip.dk. På den engelske side whois kan du bagefter så adressen op og se, hvor lidt man egentlig kan finde ud af ud fra IP-adressen.

Jeg håber, du kan bruge svaret. Du er også meget velkommen til at skrive til os igen, hvis du har flere spørgsmål.

Mange hilsner
Penille/SletDet

(April, 2020)

 

 

 

 

SletDet