Må forældre kigge i ens beskeder?

Hej med jer

Så er jeg på den igen.

Jeg er ikke helt sikker på børns rettigheder omkring, om forældrene må læse ens samtaler?

Altså mig og min kæreste har jo snakket rigtig meget om, at vi gerne vil have beskyttet sex, og har faktisk lagt en dato. Men hun er bange for, at hendes far, som hader mig, vil se vores samtale. Og der står jo en masse, hun ikke vil vise ham. Kan hun sige, at det må han ikke?

Altså hun kan jo godt sige det, men kan hun faktisk sige til ham, at det går ind under hendes privatliv, så han ikke må? (Undskyld hvis det er lidt svært at finde rundt i)

Den 16-årige dreng

____________

Svar fra SletDet


Kære 16-årige dreng

Mange tak for dit spørgsmål.

Jeg går ud fra, at din kæreste ligesom dig er under 18 år. Hvis vi skal se på det ud fra FN’s børnerettighedskonvention, så er der to rettigheder i spil i jeres dilemma. Nemlig retten til privatliv og retten til beskyttelse.

Børnerettighedskonventionen siger på den ene side, at børn har ret til at have et privatliv, og på den anden side siger den, at børn har ret til beskyttelse mod mishandling. Retten til beskyttelse gør altså, at det er ok, at din kærestes far tjekker hendes sms’er, hvis han har mistanke om, at hans datter fx bliver udsat for pres.

Jeg kan jo høre på dig, at du er en fornuftig fyr, og at I sammen har aftalt, at I gerne vil have beskyttet sex. Så derfor lyder det til, at din kærestes far ikke behøver at bekymre sig.

Det bedste, du og din kæreste kan gøre, er derfor at vise hendes far, at han ikke skal bekymre sig. Jeg tror ikke, at din kærestes far hader dig. Jeg tror, at han er usikker, fordi han ikke kender dig. Derfor kan din kæreste vække hans tillid ved at fortælle en masse om dig, dine interesser og dit liv i det hele taget. Det er også en god idé, at du besøger hende og hendes familie, så de kan lære dig at kende. Jo bedre de kender dig, des mindre bekymrede vil de være.

Jeg håber, du kan bruge svaret. 


De bedste hilsner
Sofie/SletDet

(Februar, 2020)

SletDet