Hvad kan min IP-adresse afsløre?

Hej

Hvad kan folk finde ud af hvis de fx ved min IP adresse fra min Instagram eller en side fra nettet? Kan man så finde ud af, hvor jeg bor, eller hvem jeg er? Eller hvordan fungerer det?

______________

Svar fra SletDet

Kære du

Mange tak for dit spørgsmål til brevkassen.

Mit korte svar er nej - bare rolig, de kan ikke finde ud af, hvor du bor.

Jeg skal nok komme til dit spørgsmål om lidt, men først kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvordan det kan være, du spørger om netop dette spørgsmål. Det lyder som om, du er bekymret over noget, der er sket. Kan det mon være, du har oplevet noget, der ikke var rart på nettet? Det kan selvfølgelig være, at jeg tager fejl. Men hvis jeg har ret, så kan det være en rigtig god ide at tale med en voksen, som du stoler på, om det. Det kan for eksempel være en forældre eller en lærer på din skole. De kan hjælpe dig, hvis du er ked af noget, der er sket.

Nu til dit spørgsmål.

Når man taler om IP-adresser kan det hurtigt blive lidt teknisk. Men det vigtigste for dig lige nu og her er vist, at du ved, at en IP-adresse ikke på samme måde er knyttet til dig som for eksempel den adresse på, hvor du bor. Det er kun politiet, der lovligt kan finde folks adresser ud fra deres IP-adresser. Den slags oplysninger er ikke frie på internettet. Og sådan skal det blive ved med at være, hvis du spørger mig :-)

En IP-adresse er en slags telefonnummer, som din internetudbyder bruger til at finde din computer, telefon eller lignende. Når du har søgt efter fx en hjemmeside, så finder din internetudbyder den side, du har søgt efter og sender den til din computer via IP-adressen. Derfor er en IP-adresse vigtig for, at dit internet overhovedet kan fungere.

Men med en IP-adresser finder man ikke oplysninger på dig. De oplysninger har kun din internetudbyder. Det man normalt kan finde fra en IP-adresse er, hvilken internetudbyder du har, og måske hvilken kommune, du bor i. Men oftest kan man ikke engang det. Din IP-adresse er heller ikke altid den samme. Når du sidder derhjemme, når du går en tur, eller når du er på skolen, så vil du have forskellige IP-adresser, fordi du bevæger dig rundt. Nogle gange skifter din internetudbyder også bare lidt rundt på IP-adresser.

Det er let at finde ens computers IP-adresse, og hvis du prøver at slå din egen op engang imellem, så kan du se, at den skifter nogle gange. Du kan for eksempel slå din IP-adresse op på minip.dk og se, hvor lidt man egentlig kan finde ud af ud fra IP-adressen.

Jeg håber, du kan bruge svaret. Du er også meget velkommen til at skrive til os igen, hvis du har flere spørgsmål.

Pas godt på dig selv.

Mange hilsner fra
Maria/SletDet

(Januar, 2020)