Har Messenger rettigheder til mine billeder?

Hej

Hvis jeg sender billeder i app'en messenger på facebook, har facebook så også rettigheder til mine billeder i mellem mine venner og jeg?

______________

Svar fra SletDet

Hej 15-årige

Tak for dit spørgsmål om rettighederne til billeder, der sendes via Messenger på Facebook. Da Messenger er en del af Facebook, gælder de samme regler for de billeder, som Facebook får adgang til via dine Messenger-aktiviteter. Jeg sætter et svar ind fra Forbrugerrådet Tænk, som forklarer dette problem:

Du ejer billederne

Men er billederne stadig dine, når du har trykket upload?
Svaret er ja.

Billederne er stadig dine, og det tager Facebook ikke fra dig. Det, der sker i stedet, er, at når du tilmelder dig den tjeneste, som Facebook er, så tildeler du en række rettigheder til Facebook.

Herunder også retten til, at Facebook må bruge eller videregive dine billeder uden at kreditere (skrive at de har brugt dit billede) eller informere dig.  

Du kan slette dine billeder

Facebook har ikke den fulde ret over dine billeder, og du kan til hver en tid selv slette dem. En sletning fra dine albums betyder dog ikke, at billederne nødvendigvis så også er væk. Billedet kan stadig findes på Facebook, hvis bare en enkelt ven har delt det. Og derigennem beholder Facebook alle deres rettigheder til billedet, selvom du har slettet det. For det findes jo stadig på siden. 'Hele Facebooks koncept er at dele dine oplevelser med dine venner; men fordi du mister retten til alene at styre, hvor dine billeder bliver brugt, så er det utroligt vigtigt at overveje, hvilke billeder der skal lægges op,' siger Anette Høyrup, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk.

Når du bruger Facebooks Messenger-app, giver du desuden Facebook adgang til bl.a. alle dine kontakter i telefonbogen, til at redigere i din kalender og til at læse din sms’er. Sådan er det desværre for alle os, der bruger Messenger, og det kan vi ikke rigtig gøre noget ved.

Men hvis du vil være sikker på, at dine beskeder forbliver helt private, er mit bedste råd at finde en besked-app, som krypterer indholdet på en sådan måde, at selv udviklerne af appen ikke kan læse dine beskeder eller se dine billeder – og de har dermed heller ikke rettigheder til at bruge indholdet.

Jeg håber, du kan bruge svaret.

De bedste
Kuno/SletDet

(April, 2020)