Falske datingprofiler i mit navn

Hej

Jeg vil lige høre, hvad kan man gøre, hvis der er nogen, der har oprettet falske profiler i ens navn på diverse dating/sexsider?

For nu sidder de og kontakter mig på Facebook, og jeg har henvendt mig til selve dem, der står for siden for at slette den profil, men de sletter den ikke.. 

 

________________

Svar fra SletDet


Hej

Tak for dit spørgsmål og godt, du skriver. Det er en rigtig ubehagelig situation, at nogen opretter falske profiler i ens navn. Og det kan faktisk være ulovligt. 

Det undrer mig meget, at personerne bag sex/datingsiderne ikke har slettet profilerne. For det strider formodentlig imod sidernes vilkår at oprette falske profiler. Det burde ikke være noget, de er interesseret i. Det synes jeg, du skal prøve at skrive til dem, selvom du har kontaktet dem forgæves tidligere.

Men det allerførste, du kan gøre, er at tjekke dine privatlivsindstillinger på Facebook. Det er en god ide at have en lukket profil, så det ikke er hvem som helst, der har adgang til dine billeder og dine personlige informationer. Du kan også indstille Facebook sådan, at du ikke kan få beskeder fra fremmede. På den måde undgår du at blive kontaktet på en chikanerende måde igen. Hvis du har brug for hjælp til at indstille Facebook, er du velkommen til at ringe til os - og ellers vil jeg råde dig til at få hjælp af dine forældre eller en anden voksen, som du mener kan hjælpe dig. 

Men inden du blokerer for beskeder fra fremmede, synes jeg, du skal skrive til dem én gang til. Kender du personerne, der står bag de falske profiler? Uanset hvad, er det, de gør, ulovligt ifølge straffeloven. Mit bedste råd til dig er, at du skal skrive til personerne, at du vil politianmelde dem, hvis ikke de straks sletter profilerne. Læs mere om om straffelovens paragraffer om netop denne type sager.

Du kan derefter vælge, om du faktisk vil politianmelde sagen. For det er i mine øjne en alvorlig forbrydelse, de begår. Der kan ikke ske noget ved at gøre det – så gør det, hvis du har overskud til det. Det er vigtigt, at du gemmer så mange informationer om sagen som muligt – hvordan profilerne ser ud og meget gerne identiteterne på dem, som står bag profilerne, hvis du har dem.Derfor kan det være en god idé at tage screenshots af det hele. 

Et sidste råd fra mig er, at jeg synes, at du skal tale med en voksen om din situation. Jeg ved, at det kan være rigtig svært at åbne op omkring dette, fordi det er grænseoverskridende. Men jeg ved også, at du ikke skal stå i denne situation alene, og at det hjælper at tale med en voksen. Derfor håber jeg, at du vil overveje at tale med en voksen, som du stoler på. Du er også velkommen til at vise personen dette brev - måske det kan hjælpe? 

Jeg ønsker det bedste for dig. Skriv endelig igen eller ring til os, hvis du har behov for det. 

De bedste hilsner
Sofie/SletDet

(April, 2020)

 

 

SletDet