Hvorfor sender unge krænkende billeder uden at tage stilling til konsekvenserne?

Hej

Hvorfor tror I, at unge sender disse krænkende billeder uden at tage stilling til konsekvenserne, i stedet for at tale med en voksen med det samme?


___________

Svar fra SletDet

Kære dig,

Tak for din henvendelse.

Det er et rigtig godt spørgsmål.

Der kan være rigtig mange grunde til at unge sender billeder af sig selv fx intime billeder. Det kan være, at man er forelsket og gerne vil vise det til sin kæreste, at man søger efter opmærksomhed eller bekræftelse, at man føler sig presset til det, at man gør det for sjov, fordi man tror, det bliver slettet igen og mange andre grunde. Nogle gange bliver man revet med af en stemning, som gør, at man ikke får tænkt over, hvilke konsekvenser det kan have – og man glemmer, at billederne kan blive gemt, sendt videre, eller at de kan blive stjålet. Mange har dog gjort det i fortrolighed – i troen på, at den de har sendt det til ikke deler det med andre. Og det er helt okay at tage (og dele) billeder af sig selv - hvis modtageren også ønsker det. 

Desværre er der dog mange eksempler på, at folk der modtager intime billeder af andre deler dem, ved enten at vise dem til andre, sende dem videre, eller lægge dem op et sted på internettet. Det kan være, fordi de synes det er sjovt, at de bliver så overraskede, at de føler de må dele det med andre eller, at de måske glemmer, at der faktisk er en virkelig person på den anden side, som bliver krænket af det.

Det er nemlig sådan, at når vi sidder bag en mobilskærm eller en computer, så skabes der en intimitet, så man føler, at man tør dele mere med andre, men samtidig en distance, som gør, at man godt kan glemme, at der sidder en person på den anden side. Derfor kan man komme til at gøre ting i den online verden, som man ikke ellers ville have gjort i den offline verden – og måske opdager man det først, når det er for sent og allerede har set konsekvenserne af det.

Du spørger også om, hvorfor unge ikke taler med voksne om det. Hvis man selv har sendt et billede og er blevet krænket eller man har delt det billede med andre og opdaget, at det er forkert, så tror jeg, at mange føler skyld og skam over det. De er måske bange for, at deres forældre skal blive sure eller skuffede over dem. Mange føler ikke, at de voksne forstår alt det, som sker i den digitale verden, og de opgiver derfor at tale med deres forældre om det, selvom at det faktisk er dem, der nogle gange kan være de bedste til at hjælpe. Du kan læse mere om, hvordan det føles at få delt intime billeder her. Det skal også lige nævnes, at der faktisk er rigtig mange, der taler med deres forældre om det. Du kan høre Simones historie under denne besked. 

Håber dette var svar på dit spørgsmål.

Mange hilsner
Penille/SletDet

(Januar, 2020)