Danske regler for aldersgrænser på sociale medier

Hej

Har vi den samme lovgivning som i USA angående aldersgrænser på de sociale medier? Om det er forbudt at indsamle personlige dataoplysninger for børn under 13 år?

- Den 14-årige

 

______________

Svar fra SletDet

Kære 14-årige

Mange tak for dit spørgsmål om lovgivningen om aldersgrænser.

Som du selv skriver, er der i USA en lov om, at man ikke må indhente personlige oplysninger eller vise reklamer for børn under 13 år. Grunden til, at man skal være 13 år for at få en profil på fx Facebook og Instagram, er, at de to medier er lavet i USA. Reglen gælder, uanset om den, der opretter profilen, bor i Danmark, USA eller et helt tredje land.

Men det er noget andet, hvis det sociale medie er lavet i Danmark eller andre nordiske lande. Så gælder de her regler:

  • Hjemmesider eller sociale medier må kun hente personlige dataoplysninger om børn under 15 år, hvis forældrene giver lov (man kalder det samtykke).
  • Hjemmesider eller sociale medier må kun hente personlige dataoplysninger om børn og unge over 15 år, hvis barnet/den unge selv har givet samtykke til det.
  • Det skal tydeligt stå på hjemmesiden, hvad barnet eller forældrene giver samtykke til at videregive af personlige oplysninger og hvem, oplysningerne gives til.
  • Det er forbudt at opfordre børn til at købe eller til at overtale deres forældre eller andre voksne til at købe de produkter til dem, som hjemmesiden reklamerer for.

Jeg håber, du kunne bruge svaret! Du er velkommen til at kontakte os igen. 


De bedste hilsner
Sofie/SletDet

(Juli, 2019)