Delt på nettet

'Jeg er ikke ofret

Simone mere'

'Jeg er ikke ofret Simone mere'

Simones nøgenbilleder blev delt på nettet. SletDet Rådgivningen hjalp hende gennem oplevelsen. Nu er Simone klar til at hjælpe andre, der har prøvet det samme.

'Når jeg kiggede mig selv i spejlet, kunne jeg græde over, hvor ulækker jeg var.'

Ordene kommer fra Simone. Da hun var 17 år, blev hun udsat for et af de værste mareridt, man som ungt mennesker kan forestille sig: hendes ekskæreste delte nøgenbilleder af hende. Han sendte billederne til hendes forældre og lagde dem op på forskellige sociale medier uden hendes samtykke. Simone fandt selv ud af det, ved at hendes far ringede hulkende og fortalte om nogle billeder, han lige havde modtaget.

Glad for forældrenes støtte

Overgrebet satte dybe spor hos Simone. Hun følte sig skamfuld uden egentlig at vide, hvad hun skammede sig over. Det virkede simpelthen så uvirkeligt og var så grænseoverskridende, at hun holdt op med at stole på andre. Simone havde det som om, hun var blevet til en anden. Hun kunne hverken slappe af med sine venner eller koncentrere sig om skolen. Delingen af billederne havde påvirket hele hendes liv i så høj grad, at hun fuldstændigt havde mistet kontrollen.
'Jeg var bare ikke gode gamle Simone længere,' fortæller hun.

Med støtte fra sine forældre besluttede Simone at anmelde ekskæresten. På en måde er hun glad for, at hendes forældre blev involveret. Hun er nemlig ikke sikker på, at hun selv ville have fortalt dem om det, der var sket, hvis ikke de havde fået billederne tilsendt. Den opbakning, hun fik fra sine forældre, var med til at give hende styrken til at stå fast og til at bede om hjælp.

'De har ikke skudt skylden på mig. De har forstået mig hele vejen igennem og har godt kunnet se, at det ikke var min fejl, at alt det her var sket.'
 

Fik hjælp af SletDet Rådgivningen

Sammen fandt de frem til Red Barnets rådgivning, som beskæftiger sig med sager som hendes. SletDet Rådgivningen hjalp Simone til at tro på, at hendes sag var reel. Rådgiven fik sat Simone i kontakt med en advokat, der kunne tale hendes sag, og som rådgav hende omkring processen, efter at billederne var blevet delt. Sammen med advokaten fik Simone sagsøgt ekskæresten, som siden er blevet dømt.

'Det betød enormt meget for mig, at jeg fik hjælp af SletDet. Der var nogle, der havde forståelse for mig og for min sag, og hvordan jeg havde det. Det var meget bekræftende.'
 

Simones råd til andre unge

Simone har nu fået modet til at gå forrest i kampen mod digitale krænkelser. Hun ved, hvor grænseoverskridende det kan være at stå frem, hvis man er blevet krænket på nettet. Netop derfor er det vigtigt at vide, at der altid er nogen, man kan gå til, og at man selv er uden skyld. Skammen har ingen steder hjemme. Simones råd til andre unge, der bliver udsat for lignende overgreb, er, at de ikke må være bange for at søge hjælp. Man skal aldrig stå alene med den slags. Simone opfordrer til, at man tager imod støtte fra rådgivningstjenester som SletDet Rådgivningen, og at man lader sin familie være der for en. Hun er kommet ud på den anden side og føler endelig, at hun er blevet sig selv igen. 

'Jeg er ikke ofret Simone mere. Jeg er Simone, som gerne vil hjælpe andre, som står i samme situation.'