Min ven er blevet delt uden samtykke

Gode råd fra sletdet rådgivningen

Har din ven fået delt et billede, en video eller informationer uden samtykke?

Her kan du læse mere om, hvordan man er en god ven overfor en, der har fået delt intime billeder, videoer eller informationer.  

Dette er generelle råd. Da der kan være stor forskel på graden af krænkelser, er det ikke sikkert, at du kan bruge alle rådene. Hvis du er i tvivl eller har brug for råd til din specifikke situation, er du velkommen til at kontakte os

Sådan gør du

Tal med din ven – og lyt

Du kan måske mærke, at din ven er blevet mere isoleret eller ikke har lyst til at tale om krænkelsen, når der er mange mennesker. Når man har oplevet at blive krænket på nettet, kan man have mange forskellige følelser, fx skyld og skam.

Mange føler også, at de ikke har nogen at tale med. Det vigtigste du som ven kan gøre er derfor at tale med din ven - og at lytte på deres historie. Fortæl din ven, at du er der for ham/hende. 

Fortæl, at det ikke er hendes/hans skyld.

Sig det gerne meget tydeligt til din ven: "Det er ikke din skyld, at andre deler dig. Det er deres valg, at de har krænket dig, og det er dem, der gør noget forkert. " 
 
Den person, der har delt billedet, har gjort noget ulovligt. Man må nemlig ikke dele intime billeder af andre uden deres tilladelse.

Anmeld materialet til det sociale medie.

Hvis billedet eller videoen af din ven er blevet delt gennem et socialt medie, så anmeld materialet på det sociale medie. På den måde er der større chance for, at materialet bliver slettet. Se evt. vores slettevejledninger for hjælp til at anmelde.

Hav forståelse

Hvis du vil være en god ven overfor en, der har fået delt intimt materiale, så er det vigtigt at forsøge at have forståelse for, at din ven måske trækker sig og måske ikke skriver så meget i øjeblikket.

Din ven går igennem en svær periode, og det har ikke nødvendigvis noget med dig at gøre. Din ven kan have brug for at vide, at du er der, uanset om han/hun viser dig det. Fortæl din ven, at du er der, hvis han/hun har brug for det. 

Hjælp din ven med at sige det til en voksen - også selvom din ven har sagt, at du ikke må sige det til nogen

Det er en meget svær situation at stå i alene, og derfor er det godt, at din ven har fortalt dig det. Men det er også rigtig vigtigt, at I taler med en voksen om det.  
 
Hjælp derfor din ven med at få det fortalt til en voksen, selvom din ven måske ikke har lyst. 

Handler krænkelsen om noget seksuelt, er det klart, at det kan føles flovt at tale med forældre eller en anden voksen om det, men det er ofte den eneste vej frem. 

Voksne kan ofte være bedre til at understrege alvoren og få materialet slettet. 

Hvis I ikke har lyst til at gå til jeres forældre, er der så en anden voksen, I stoler på? Hvis ikke, er det en god ide at kontakte en anonym rådgivning som for eksempel os på SletDet Rådgivningen.

 

 

Hvad gør man, når man er vidne til slutshaming?