Jeg er blevet delt uden samtykke

Gode råd fra sletdet rådgivningen

Har du fået delt billeder, videoer eller informationer online?

Vi har nedenfor samlet en liste med gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du har fået delt nogle af dine private informationer, billeder eller videoer og føler dig krænket.

Dette er generelle råd til dem, der har fået delt billeder, videoer eller informationer online. Da der kan være stor forskel på graden af digitale krænkelser, er det ikke sikkert, at du kan bruge alle rådene. Hvis du er i tvivl eller har brug for råd til din specifikke situation, er du velkommen til at kontakte os

Sådan gør du

Det er ikke din skyld.

Hvis du har fået delt et nøgenbillede eller en video af dig selv uden samtykke, er det vigtigt, at du ved, at det ikke er din skyld.

Mange, som vi har talt med på SletDet Rådgivningen, fortæller, at de har følt skam og skyld, hvis de har fået delt et nøgenbillede uden samtykke.

Derfor er det også vigtigt, at du ved, at du ikke har gjort noget forkert - også selvom du selv har sendt billedet i første omgang. Du har ikke bedt om at stå i denne situation. 

 

Fortæl personen, at det er ulovligt, og bed vedkommende slette det omgående.

Hvis det er en, som du kender, så bed personen slette det, mens du ser på det. Så kan du føle dig helt sikker på, at det er slettet.

Hvis du ikke kender personen, så skriv til vedkommende. Fortæl personen, at det hun/han gør er ulovligt. Man må nemlig ikke dele intime billeder af andre uden deres tilladelse. Bed personen slette billederne. 

 

Undersøg hvor mange, der har haft adgang til dine informationer eller set dit billede eller din video.

Har det kun ligget på din kammerats telefon, i en privat Facebookgruppe, eller har det ligget helt offentligt på Instagram eller en blog? Søg på dit navn på Google og andre søgemaskiner for at finde ud af, hvad der ligger af information om dig på nettet. 

Gem beviser.

Tag billeder eller screenshots af de krænkende billeder, videoer eller tekster, hvis ikke personen vil slette indholdet omgående. Så har du beviser for, hvad der er sket. Spørg gerne en voksen, du stoler på eller ven/veninde om hjælp til at indsamle beviserne. 

Det kan bruges til at bevise krænkelsen og til at melde det til sociale medier og politiet, hvis det bliver nødvendigt. 

Kontakt det sociale medie.

Delte informationer, billeder og videoer kan desværre hurtigt forlade fx en enkelt Facebookprofil, hvis en person deler det videre med sine andre venner.

Her på SletDet Rådgivningen har vi slettevejledninger til, hvordan du kontakter de sociale medier og beder om at få noget slettet. Hvis det er lagt på en hjemmeside, så anmeld det til ejerne af hjemmesiden. 

Vær opmærksom på, at du skal give gode grunde til de sociale medier for at få noget slettet. Det kan for eksempel være, at det krænker dit privatliv, fordi en anden har oprettet en falsk profil med dit navn og billede, eller at det er imod det sociale medies egne regler om nøgenbilleder. 

Fortæl det til en voksen, som du stoler på.

Når man får delt et intimt eller nøgenbillede, kan det måske være svært eller pinligt at tale med nogen om det. Unge, der har kontaktet os, fortæller, at de har følt sig meget alene med problemet. Derfor er det rigtig vigtigt, at man får talt med nogen om det.

Hvis du synes, at det er svært at snakke med dine forældre eller en anden, du stoler på, kan du læse nogle gode råd her. 

Hvad gør man, når man blevet truet til en sende en nøgenvideo?

Sådan kan det føles ...

Citat fra 14-årig pige