#EtØjeblikForDigEtUngdomslivForMig

#EtØjeblikForDigEtUngdomslivForMig

At få delt et intimt billede kan være lige så skadeligt som et fysisk seksuelt overgreb. Ingen unge skal stå alene i sådan en situation. Det vil Red Barnet sætte fokus på med kampagnen #EtØjeblikForDigEtUngdomslivForMig.

Det tager kun et øjeblik at dele et intimt billede af en fra klassen eller af en, du måske slet ikke kender. Men det kan ødelægge et helt ungdomsliv for den person, det går ud over. De unge, som ringer ind til SletDet Rådgivningen, fordi der florerer intime billeder af dem på nettet, fortæller om angst og isolation. De tør ikke gå ud, fordi de er bange for, at folk har set billederne. De tør ikke tale med deres forældre, fordi de skammer sig og synes, det er pinligt.

Nogle unge bliver afpresset af mennesker, som skriver til dem, at hvis de ikke sender flere billeder, så vil det oprindelige billede blive sendt til deres mor eller far. Og på den måde bliver det digitale overgreb ved og ved. Selvom du flytter skole, flytter billederne med. Det er et overgreb, der aldrig stopper. Forskningen viser, at de psykologiske konsekvenser kan være lige så omfattende som ved fysiske overgreb.

Red Barnet råber op for at gøre de unge opmærksomme på, at de kan få hjælp hos SletDet Rådgivningen. 

De unge er som oftest desperate og aner ikke, hvad de skal stille op. Hos os kan de både få psykologisk førstehjælp, hjælp til rent faktisk at få billederne slettet og til at melde overgrebet til politiet. For ja, det er hamrende ulovligt at dele intime billeder uden samtykke. 

Vi hjælper også de unge til at tage snakken med forældrene. Det her er så voldsomt, at det er helt uholdbart, hvis den unge står i det alene.

Og så har kampagnen til formål at få unge til selv at sige fra. Hver tiende ung har prøvet at dele et intimt billede uden samtykke. Og i udskolingen sidder der gennemsnitligt en elev i hver klasse, som har prøvet at få delt en intim video eller et intimt billede imod deres vilje. Tallene er rystende.

Som sagt: Et øjeblik for dig – Et ungdomsliv for mig. Ingen ung skal stå alene med det her.