Stop krænkende indhold

- før det spreder sig

Få hjælp til at anmelde og slette materiale 

SletDet Rådgivningen har lavet vejledninger til, hvordan du sletter eller anmelder profiler, billeder, videoer og informationer på forskellige sociale medier.   

Se vores slettevejledninger

Tænk før du deler  

Digitale krænkelser er alvorlige. SletDet Rådgivningen kan hjælpe dig med lovgivning, med hvordan du respekterer andres privatliv på nettet, og hvordan du kan sige fra over for digitale krænkelser.  

Se hvad lovgivningen siger om, hvad man må dele om andre  

Delt uden samtykke  

SletDet Rådgivningen får ofte henvendelser fra unge, der har prøvet at få delt et intimt billede på nettet mod deres vilje. Find ud af, hvordan det føles og læs vores gode råd  

Gode råd - hvis du er blevet delt uden samtykke 

Vi er klar til at hjælpe dig  

På SletDet Rådgivningen kan vi hjælpe dig, hvis du selv eller en du kender har været udsat for noget ubehageligt på nettet, eller hvis du har været med til at dele materiale om andre. Vi kan rådgive dig om, hvilke rettigheder du har, og hvordan du kan håndtere den situation, du står i. 

Vi kan også hjælpe dig med at kontakte sociale medier, hvis der ligger krænkende materiale, som ikke er blevet slettet.  

Vær at vide om krænkende materiale

Hvad gør jeg, hvis en ven har delt noget krænkende? 

For det første er det rigtig godt, at du prøver at finde ud af, hvad du skal gøre, hvis din ven har delt noget krænkende.

Det er godt, at du er opmærksom på krænkelser og grænsesætning på nettet. Det er aldrig ok at dele krænkende materiale uden tilladelse – og det kan faktisk være ulovligt. Se her hvad loven siger om at dele private, grænseoverskridende og krænkende informationer, billeder og videoer. 

Det er vigtigt, at du siger fra - fortæl din ven, at det er ulovligt, og at han/hun skal slette materialet. Anmeld desuden det krænkendelse materiale til det sociale medie, hvor det er delt. På den måde hjælper du med at stoppe spredningen. Få hjælp til at anmelde i vores slettevejledninger.  

For nogle kan det føles grænseoverskridende at sige fra overfor sin ven. Derfor kan du have behov for at tale med en voksen om situationen. Du er altid velkommen til at kontakte os på SletDet Rådgivningen 

Se video med Dimitrios, der spiller Nick i SletDet Rådgivningnens kortfillm om det at være bystander. 

Hvordan afgør man om det, der er delt, er krænkende? 

Man kan sagtens komme i tvivl, om noget er krænkende eller ej. Nogle gange kan man tænke, at materialet er delt for sjov. Det er vigtigt at huske, at ting nemt kan misforstås på nettet. Derfor kan noget, der er delt ”for sjov” stadig føles krænkende for den person, det drejer sig om.  

Hvis du er i tvivl, så spørg. Spørg personen, der har delt, om de har fået lov til at dele. Du kan også spørge personen på materialet, om han/hun synes, at det er okay.  

Nogle billeder er dog aldrig okay at dele. Det er ulovligt at dele seksuelle og intime billeder af personer under 18 år – ligegyldigt om personen på billedet har givet tilladelse eller ej. Det er ulovligt.  

Hvad gør jeg, hvis jeg selv er kommet til at dele noget krænkende? 

Som du nok ved, kan det være ulovligt at dele krænkende billeder af andre uden deres samtykke.  
Når man har gjort noget, som er ulovligt, er der altid en risiko for, at det kan have konsekvenser. 

Vi har lavet en side med konkrete råd til dig, der har delt noget krænkende om andre.  

En ting, der kan være en hjælp både for dig, men også for personerne på billederne, er, hvis du forsøger at få billederne slettet fra de steder, hvor du har delt dem. Du kan eventuelt kontakte dem, som du har delt billederne videre til og bede om, at de også sletter billederne. Vi ved, at det måske kan virke pinligt eller mærkeligt at bede om så lang tid efter, men det kan være med til at stoppe spredningen en hel del..  

Derudover kan det være en hjælp for dig at snakke med en voksen, som du stoler på. Vi har snakket med mange unge, der har snakket med en voksen om det, hvor det faktisk hjalp rigtig meget, så man ikke stod alene med tankerne. Du er altid velkommen til at kontakte os på SletDet Rådgivningen, hvis du har brug for råd til din specifikke situation. Vi vil gerne hjælpe dig med, hvad du kan gøre.  

Se kampagnefilmen Digitale krænkelser koster, hvor Anthon Edwards Knudtzon advarer andre unge mod at begå samme fejl som han selv har begået.

 

 

Hvad sker der efter, at jeg har sendt en anmeldelse? 

Når du har indsendt en anmeldelse til et socialt medie, vil sikkerhedsfolk tjekke anmeldelsen indenfor nærmeste fremtid. De vil så vurdere, om indholdet er krænkende efter deres retningslinjer eller ej.

Der er ikke mere, du kan gøre. Hvis materialet overskrider retningslinjerne på det sociale medie, vil materialet blive fjernet.  

Se kampagnevideoen 'Alt kan gå viralt'