11-10-2016

Guide: Bruger dit barn eller dine elever mobilappen TikTok?

Har du hørt dit barn eller dine elever tale om mobilapplikationen TikTok? Vi har lavet en guide, der kan hjælpe forældre og fagpersoner med at tale med børnene om, hvordan man kan bruge den populære musikapp.

Hvad er TikTok?

Tidligere kendt som musical.ly. Musical.ly blev i 2017 opkøbt af ejerne af den kinesiske app TikTok. De to apps er nu slået sammen til en samlet app, der går under navnet TikTok.

TikTok er en gratis mobilapp. Selvom du måske ikke selv bruger TikTok, så skal du vide, at appen er populær. TikTok er så populær, at den ofte ligger og kæmper med Snapchat og Instagram om at være blandt 'mest downloadede' i appstore. Appen blev lanceret i 2014 under navnet musical.ly, og med sine over 500 millioner brugere på verdensplan, er det et hurtigt voksende socialt netværk. Der er over 100.000 danske brugere. Selvom man skal være 13 år for at måtte oprette en profil, er brugerne ofte fra 13 år og ned.

I TikTok kan man lave små film, hvor man filmer sig selv, imens man mimer til musik. Når man vil lave en film, udvælger man en lille musiksekvens på 15 sekunder, som man bagefter filmer, at man mimer til. Når man er tilfreds med sin video, kan man tilføje filtre og effekter. Filmen deler man på TikTok, hvor følgere, fans og andre brugere kan kommentere og ”like” den lille film. I TikTok er fokus ikke på de oprindelige musikere, men derimod på brugerne og den kreativitet, de kan nå at vise på 15 sekunders mimevideoer.

 

Gode råd

Mange børn og unge bruger TikTok. Hos Red Barnet anbefaler vi, at du som forælder eller fagperson taler med børnene om den populære mobilapp og hjælper børnene til at bruge TikTok så sikkert som muligt.

 1. Hjælp barnet med at ændre privatlivsindstillingerne
  Som udgangspunkt er ens profil offentlig i TikTok. I det lille tandhjul under ens profil kan man gøre sine profilindstillinger mere private. Hjælp børnene og de unge med at ændre på indstillingerne, så det passer til det, I bliver enige om.

  Man kan blandt andet indstille, om alle må kunne skrive til en via direct.ly, om alle må kunne se ens lokation og om alle må kunne se ens mimevideoer.

  Selvom man kan indstille sin profil til at være privat, vil nogle oplysninger og funktioner fortsat være offentlige. Blandt andet vil alle fortsat kunne se ens videoer, hvis man sender ”live”. Andre vil også via søgefunktionen kunne finde ens brugeroplysninger og profilbillede.

 2. Tal med barnet om sangtekster og udtryk
  I TikTok vælger man selv sangtekster til ens mimevideo, og et af formålene med appen er, at andre ser ens video. Tal med børnene om, hvad det mon egentlig er for tekster, de mimer til. Hvad handler sangen om?

  Desværre er det også vigtigt at gøre barnet opmærksom på, at dansetrin og bevægelser af nogle kan blive opfattet anderledes end den måde, man selv havde tænkt. Hvad der for barnet kan være helt for sjov, kan af de forkerte øjne opfattes seksuelt.

 3. Tal om mobning
  Ligesom på andre sociale medier er der blandt andet chat, likes og kommentarspor i TikTok. Det giver risiko for mobning og grooming. Selvom TikTok gør en del for at undgå nøgenhed, mobning og andre former for upassende indhold, vil brugerne alligevel kunne risikere at se videoer med upassende indhold, da videoer og kommentarer ikke ses igennem af firmaet bag, før man kan uploade det.

  Du kan vise barnet, hvordan man anmelder en ubehagelig video eller kommentar. Hjælp også barnet med at anmelde ubehageligt indhold, hvis det bliver nødvendigt. Man anmelder en video ved at trykke på de tre små prikker i videoen og vælge ”report abuse”.

 4. Tal om, at man ikke kan slette sin bruger
  Det er ikke muligt at slette sin bruger på TikTok, så tal med børnene om, at de skal være opmærksomme på, at de videoer og kommentarer, de deler, principielt bliver liggende på nettet for altid – i hvert fald som Tiktok fremstår nu.

 5. Er barnet ikke 13 år endnu?
  Man skal være 13 år for at måtte oprette en profil på TikTok, men mange brugere er under 13 år. Det kan være svært at vide, at der er et alderskrav, for man bliver ikke spurgt om sin alder, når man opretter en profil. Hos Red Barnet anbefaler vi ikke, at man har en profil, hvis man er under 13 år. Som forældre bør man tale med barnet om, hvad I i jeres sammenhæng mener er det rigtige at gøre og lav for eksempel en aftale om, hvordan barnet bruger appen.