Sprog på nettet

Foto: Red Barnet/Ulrik Jantzen

Fokusord

Misforståelse, kropssprog, emojis

Sprog på nettet

https://redbarnet.dk/skole/sikkerchat-sikker-adfaerd-paa-nettet/sprog-paa-nettet/
Til underviseren

Antal lektioner

2

Målgruppe

Mellemtrin

Typer af aktiviteter

Dramaøvelse, klassediskussion, casearbejde

I skal bruge

Computer, tablet, A4-papir

Kort præsentation

På sociale medier kan man chatte og sende søde og skøre billeder til klassekammeraterne. Med internettet kan gode venner let holde kontakten - også uden for skoletiden. Desværre kan der let opstå misforståelser og konflikter på internettet, for man kan ikke aflæse hinandens kropssprog og måske se, at en chatbesked måske bare var ment for sjov.

Med 'Sprog på nettet' skal eleverne forstå udfordringerne forbundet med, at andre ikke kan se ens kropssprog og mimik på internettet. Eleverne får også konkret vejledning i, hvordan de kan udtrykke følelser og holdninger digitalt på en god og betænksom måde.

Fælles mål

Du kan bruge forløbet i dansk, sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab og i det tværfaglige tema IT og medier. Brug også gerne forløbet i den understøttende undervisning.

Læs mere om de tilknyttede kompetenceområder i undervisningsvejledningen.

Undervisningsvejledning

Sprog på nettet

Det er vigtigt, at du tænker over dit sprog, når du skriver med dine venner online. Få gode råd om dit sprog på nettet her.

Både når du snakker med dine klassekammerater, og når I skriver beskeder sammen, kan I risikere at misforstå hinanden. Især når I skriver sammen, skal du tænke meget over, hvilke ord du bruger. Man misforstår nemlig nemt hinanden, når man ikke kan se hinanden kropssprog og ansigtsudtryk. Læs mere om kropssprog og få gode råd fra andre børn og unge til, hvordan DU undgår misforståelser.

Snak er mere end ord

Over 90% af de signaler, som du sender til andre, når du snakker, er igennem dit kropssprog og din tone. Under 10% er ord. Og alligevel skal ord og tegn altså fylde 100%, når du skriver beskeder og chatter på nettet. Derfor er det endnu mere vigtigt at vælge de rigtige ord, når du skriver med nogen.

Mens du snakker, bruger du:

 • Stemmen: Du kan bruge dit tonefald og lægge tryk på et bestemt ord, og du kan bruge dit stemmeleje til at tale højt eller lavt.

 • Ansigtet: Du kan smile og vise glæde med ansigtet, eller du kan vrænge med munden og vise væmmelse. Ansigtet viser, hvordan du har det.

 • Hænderne: Fagter og armbevægelser er en del af signalerne, når man taler. Nogle bruger hænderne mere end andre.

 • Øjnene: Øjnene sender mange signaler. Hvis du for eksempel fortæller om noget farligt, laver du sikkert store øjne. Hvor meget du har øjenkontakt med den, du snakker med, signalerer også noget til modtageren. Hvis du kun har lidt øjenkontakt, kan du virke uinteresseret. Har du for meget, kan det virke ubehageligt.

 • Kroppen: Hele din krop er med, når du taler med andre. Din kropsholdning siger for eksempel noget om, hvordan du har det. Også din vejrtrækning giver signaler til modtageren. Den kan for eksempel være hektisk eller rolig.

 • Ordene: Ordene i sig selv giver modtageren under 10% af signalerne, når du taler.

To piger står med deres telefoner og skriver.

Sprog på nettet og mobil

Når du skriver beskeder, betyder ordene meget. Du kan jo ikke bruge dit ansigt eller dine hænder til at vise, hvad du mener. I stedet kan du bruge emojis i dine beskeder. Emojis kan vise nogle af de følelser, som du ellers ville vise med kroppen. Emojis kan se forskellige ud på forskellige mobiler, så selvom du tror, du modtager en trist emoji, kan det være, din ven i virkeligheden troede, han/hun sendte dig en glad emoji. Hvis du er i tvivl, er det altid en god idé at spørge din ven, så der ikke opstår misforståelser. 

Rettelser 

Hvis du er kommet til at skrive noget forkert, så kan du rette din besked ved at gensende beskeden med en stjerne foran rettelsen. For eksempel: Besked: jeg kommer kl. 1 Rettelse: * kl. 11 Nogle gange er det selvfølgelig ikke nok bare at sende en rettelse efter en hård besked - så må man også sige undskyld.

Sådan skriver du gode beskeder

Her er nogle tips til, hvordan du kan skrive på nettet og på mobilen uden at blive misforstået. 

 • Læs altid din egen besked igennem, inden du sender den.

 • Pas på med at bruge ironi – det kan let misforstås.

 • Det kan være en god idé at bruge emojis, hvis du skriver noget sjovt i en besked.

 • Lad være med at blive uvenner over beskeder – ring i stedet og få snakket, hvis du bliver såret over en besked.

 • Hvis du har en dårlig vane med tit at bruge negative ord (f.eks. dum, grim, irriterende), så vær opmærksom på, at det kan påvirke andre. Brug i stedet mere positive ord (sød, sjov, pæn).

Knus og misforståelser

Når man skriver sammen på nettet og mobilen, kan man med ord give et 'digitalt knus', der kan varme lige så meget som et fysisk knus.

Læs her citater fra tre elever, der har erfaret, at de rigtige ord kan give gode oplevelser:

'Jeg har hjulpet nogle venner over nettet, der var uvenner med hinanden...'

'Hvis man ved, at en person er ked af det, og der går nogen tid, før man kan spørge personen rigtigt, så kan man skrive med dem...'

'Man kommer til at kende folk bedre ved at skrive sammen med dem...'

Nærbillede af hænder, der holder en smartphone.

Risiko for misforståelser

Når man skriver på nettet eller mobilen, skal man sige alt uden at bruge sit kropssprog, som man gør, når man snakker med andre ansigt til ansigt. Samtidig går det tit hurtigt, når man skriver en besked. Derfor risikerer man nemt, at modtageren misforstår beskeden.

Her er citater fra tre elever, der har oplevet misforståelser online:

'Hvis der er en, der skriver 'din so', ved man ikke, om det er alvor...'

'Jeg har oplevet, at jeg skrev en ond ting, som bare var for sjov. Min veninde tog det seriøst, og det begyndte et skænderi...'

'En fra klassen blev truet, fordi han sagde noget for sjov...'


Er der spørgsmål om sprog på nettet, som du ikke fik svar på? Skriv eller ring til SletDet. Du kan også læse svar på spørgsmål, som andre børn og unge har stillet til rådgiverne på SletDet her

Hjælp Aksel

Aksel skriver med sine venner på nettet. Pludselig får han en grim besked fra Maria, og han ved ikke, hvordan han skal reagere. Hjælp ham med at forstå Marias svar på Facebook.

">

Hvad skete der?

Maria blev glad for beskeden

Maria er irriteret over Aksels besked

Sidens adresse er nu kopieret til din udklipsholder

Du kan indsætte den ved at trykke Ctrl + v