12-09-2017

Tre gode råd: Tal med dit barn om hadegrupper som Offensimentum

12-09-2017: Facebookgruppen ’Offensimentum’ har fyldt meget i medierne de seneste dage og uger, og måske dit barn har spurgt ind til Offensimentum og hadegrupper på sociale medier.

Det er vigtigt at tale med børn om onlinelivet – også om hadesider. For selvom Offensimentum blev lukket i går, så findes der mange andre hadegrupper på nettet.

Herunder kan du læse tre gode råd til, hvordan du kan tale med barnet om Offensimentum og andre hadegrupper på sociale medier.

De tre råd er:

1. Spørg ind
Spørg undrende ind til, hvordan det kan være, at nogen er medlem af hadegrupper. Er det mon fordi, det er grænseoverskridende? Spændende? Eller noget tredje?

Ved at spørge ind åbent kan I sammen have en dialog om hadesider som Offensimentum.

Hvad er Offensimentum?

Offensimentum er en hadegruppe på Facebook, hvor nogle medlemmer hænger personer ud og deler opslag med meget groft indhold.

Gruppen havde over 100.000 medlemmer, da den blev lukket 11. september 2017.  

2. Tal om likes og kommentarer
Facebookgruppen Offensimentum havde over 100.000 medlemmer. Det betyder ikke, at alle i gruppen postede hadefulde beskeder.

Men tal alligevel med barnet om, at man er med til at støtte op om en hadegruppe ved at ’like’ og kommentere indhold. Og at ens handlinger på sociale medier kan gøre andre kede af det.

3. Tal om gruppemedlemskab
Fortæl barnet, at man skal sige fra over for andre, som spørger, om man vil være med i hadegrupper. Også selvom der eksempelvis bliver delt sjovt indhold i gruppen. Det er vigtigt, at man ikke er med i en hadegruppe under dække af, at gruppen handler om noget andet.

Tal med barnet om, at man ved sit medlemskab i en hadegruppe er med til at støtte gruppens foretagende. Også selvom man ikke selv deler indhold i gruppen. Fortæl barnet, at barnet altid kan spørge dig til råds om, hvorvidt en side er hadefuld.

Har barnet oplevet noget ubehageligt og chikanerende på Facebook eller andre sociale medier? Tøv ikke med at skrive eller ringe til vores rådgivning SletDet. Her kan børn og unge få hjælp og vejledning om onlinelivet.