SIG NEJ!

Politiet advarer
om digitale overgreb

15-06-2017

SIG NEJ! Politiet advarer om digitale overgreb

Europol står bag en forebyggende kampagne i hele Europa, som har fokus på online grooming. Formålet med kampagnen er at opfordre børn og unge til at være kritiske og passe på egne grænser og at minde forældre om, at det er vigtigt at tale med børn om god opførsel og sociale relationer på nettet.

Grooming er en betegnelse for den proces, hvor en voksen igennem strategisk manipulation og forførelse opbygger et tillidsforhold til en barn eller en ung, typisk via sociale medier eller andre online platforme. Hensigten med tillidsforholdet er typisk at overtale barnet eller den unge til at sende intime oplysninger, billeder eller film, ofte via brug af webcam. Krænkeren truer derefter offeret med at ville videresende det intime materiale, hvis ikke ofret gør som krænkeren kræver. Kravene fra krænkeren kan være yderligere seksuelle eller pornografiske billeder af ofret, at ofret skal betale for at slippe fri for kravene, eller at de skal mødes i den fysiske verden, så krænkeren kan udnytte ofret seksuelt.

- Vi er i Red Barnet meget glade for, at Europol og det danske politi også bruger ressourcer på det oplysende og forebyggende arbejde.

- Det er vigtigt, at alle voksne omkring børn og unge bliver bedre til at interessere sig for det relativt usynlige sociale liv der foregår online og tør tage en åben og omsorgsfuld snak om de udfordringer og risici der jo er ved at være social på nettet, siger psykolog Kuno Sørensen.

">

De sociale medier er et sted, hvor børn og unge både kan vedligeholde kendte kontakter, men også opbygge nye venskaber I den sammenhæng er det vigtigt at børn og unge bliver mindet om at være kritiske og passe på deres egne grænser, og at vi voksne omkring dem, viser interesse også for de digitale venskaber de får opbygget.

Se Europols internationale side for SAYNO-kampagnen.

Værd at vide om grooming og #SigNej-kampagnen

Stop grooming af børn
Vær med til at sætte fokus på grooming og sexstortion af mindreårige på nettet. Lige nu indleder Europas politistyrker, anført af Europol, en fælles forebyggende indsats for at bekæmpe sexkrænkelser af børn og unge på internettet.
Læs mere om grooming og #SigNej-kampagnen

Seksuel tvang og afpresning af børn - de er ude efter dine penge
Se hvordan afpresning kan foregå - eksempel #1

Seksuel tvang og afpresning af børn - de ønsker et fysisk møde
Se hvordan afpresning kan foregå - eksempel #2

Sig nej!-kampagnens hovedbudskaber 

 1. Børn og unge skal være skeptiske over for net-venner, de ikke kender. Måske er de slet ikke den, de siger, de er!
  Derfor er opfordringen til børn og unge: 
  - send ikke afslørende fotos af dig selv til personer, du ikke kender godt. 
  - send ikke penge
  - sig nej, hvis nogen truer eller presser dig til noget
  - spørg dine forældre til råds, hvis nogen beder dig om noget, du ikke har lyst til.

 2. Forældre skal huske at tale med deres børn om god adfærd og sociale relationer på nettet. På samme måde som forældre taler om adfærd i trafikken og advarer mod børnelokkere i den fysiske verden. Det sociale liv børn har med venner og bekendtskaber online har lige så stor betydning som kontakterne i den fysiske verden.

 3. Krænkerne skal vide, at politiet har denne form for kriminalitet som et prioritereret område. Politiet kan spore, hvad der er sket online, og de vil gå efter gerningsmændene. For tiden efterforsker dansk politi en sag, hvor en krænker har groomet op mod 100 børn.

 4. Grooming bør anmeldes til politiet.

Materialer fra SikkerChat