09-11-2017

'Sådan bruger vi YouTube'

Emilie og Caroline har været i skolepraktik hos Red Barnet i denne uge. Vi bad dem fortælle om, hvordan de bruger Youtube, for at give et indblik i unges medieforbrug og vaner.

YouTube er verdens anden største søgemaskine målt på antallet af søgninger. 

Tekst: Emilie Stensgaard Petersen og Caroline Hoeck

Vi er begge storforbrugere af YouTube. Vi følger vores yndlings-YouTubere, vi hører yndlingssange, lærer noget om vores interesser og finder tidsfordriv. Det er selvfølgelig ikke alt indhold på YouTube, der bare er er underholdning. En sjælden gang bruger vi også YouTube til fagligt fx matematik, noget naturfagligt eller et fremmedsprog. Men vi bruger altså mest YouTube til underholdning.

Når det bare skal være underholdning

Emilie: For mig er YouTube primært en underholdningskanal. Jeg bruger det til fx at se en masse musikvideoer og vlogs (videoblog) og [find gerne endnu et eksempel på noget underholdning]. Jeg synes, at det er rart at kunne sætte mig med min computer eller telefon og sætte en video på og sidde og slappe af.

Hvis jeg kan lide en video, liker jeg videoen. Nogle gange ser jeg videoer som mine venner har anbefalet, ellers kigger jeg bare på YouTubes forside.

YouTube kan også give dig indblik i andre personers liv og hverdag. Jeg følger blandt andet livsstil-videobloggerne Aspyn and Parker. Aspyn er 20 år og fra Utah, USA. Aspyn og Parker er gift og filmer til dagligt deres liv. Jeg kan godt lide at se, hvad de laver i deres hverdage, men også hvis de er ude at rejse.

Jeg er ret vild med youtuberen Safiya Nygaard. Hun er ret sjov og laver nogle meget underholdende og skæve videoer. Se fx en hvor den der hedder I Wore The Ugliest Swimsuit in the World for a Day.

Jeg ser også meget Bella Fiori. Jeg kan godt lide hendes Mystery Monday og hendes rejseblog.

Når man vil lære noget om ens interesser

Caroline: Jeg ser mange tegnevideoer, fordi jeg gerne vil blive bedre til at tegne og forstå, hvordan dem der er dygtige, gør. Jeg er blevet bedre til at tegne øjne, efter at jeg har set MaKoccinos-videoer. Hun laver nogle videoer, hvor man kan se, hvad hun gør, og hvad man ikke skal gøre (det er min tegning, der bliver vist her på siden).

Jeg elsker at tegne, og jeg har lært rigtigt meget af min kusine og ved at se YouTube. YouTube er en fed mulighed, fordi det er nemt at bruge, og fordi man kan søge sig frem til næsten alt.

Caroline og Emielie er i skolepraktik hos Red Barnet
Tegning af to øjne

Når man skal have styr på moden

Emilie: Når jeg har brug for inspiration til tøj, specielt hvis jeg har et begivenhed, jeg skal til, så kan jeg godt lide at bruge YouTube. Men det er ikke altid jeg ser det, fordi jeg selv har brug for at få noget at vide. Nogen gang ser jeg YouTube bare for underholdningens skyld.  Jeg følger blandt andet Astrid Olsen, Bella Fiori og Safiya Nygaard.

Når man vil opleve mere end bare at lytte til musikken

Emilie: Der ligger rigtig meget musik på YouTube, og det er også der, at mange musikere deler deres musikvideoer. Musikvideoer kan give en et rigtig godt indblik i, hvad en sang faktisk handler om, og hvad sangeren selv har tænkt om sangen.

Jeg har fx lyttet og set videoen til ’Take me to Church’ med Hozier mange gange. Sangeren synger, at han er syg, men når man ser videoen indser man, at det stikker dybere, og at det handler om homoseksualitet, som i gamle dage blev betragtet som en ’sygdom’.

Caroline: Jeg hører kun musik på Spotify, men hvis der er en sang, som jeg synes er meget god, finder jeg den på YouTube for at se om vedkommende har lavet en video. 

Caroline og Emilie: Vi abonnerer begge på den canadiske sanger Shawn Mendes’ YouTube-kanal.  

Når det skal være sjovt

Caroline: Der er masser af komikere på Youtube og her er af par af dem, vi følger. Det er genialt, at man kan finde så mange klip på Youtube og mange af dem kan man se igen og igen.

Anders Matthesen startede ud med at kalde sig ’Anden’, men nu bruger han både sit rigtige navn og ’Anden’. Han laver fortæller om sit eget liv og laver jokes om livet generelt. Det, der får ’Anden’ mere ud over scenekanten end de andre komikere er, at han har en god fortæller-stemme, og når han har en mikrofon i hånden, taler han meget frækt og siger mange upassende ting. Men når han har en ansigt-mikrofon taler han normalt.

Rune Klan er verdensmester i at trylle og det bruger han, når han optræder som komiker. Han har lige lavet et nyt show, som hedder Barnløs, hvor han fortælle om, at han ikke kan få børn, men venter på, at nogen ringer til ham og siger, at ham og hans kone skal komme til et land for at hente deres barn. Rune klan er sjov, fordi han kommer med nogle jokes, som ikke først giver mening, men til slut giver de så meget mening, at de er sjove.

Linda P er en af Danmarks meget få kvindelige komikere. Hun fortæller også om sit liv og hvordan det stinker, men også om de gode sider. Hvis hun går igennem en svær tid, så har hun et show, fordi hun ved at hendes publikum vil grine af det. Hun har lavet et show der hedder Linda P’s hovedpine, der handler om hende og hendes hovedpine som er hendes kone. Noget af det særligt sjove ved Linda P er, at hun slår mikrofonen i hovedet, når der er noget som ikke giver mening. Hun snakker meget med en lys stemme, når der er noget, som hun synes er uretfærdigt.

De sjoveste sjoveste videoer vi har set i år

De to sjoveste videoer, vi i år har set på YouTube er:

Musikvideoen ÆØÅ (Size Matter) fra den norske comedy-show Kollektiv, der praler med at de (=nordmænd) har det støste alfabet. 

Jacob Taarnhøjs Til dansklærere og sprognørder fra DM Stand-up 2017

Sommeren 2017

Sangen Despacito med Luis Fonsi og Daddy Yankee (feat Justin Bieber) vil altid minde os om sommeren 2017, fordi den sang blev spillet alle vegne, og vi har lyttet til den hele sommeren.

 

Se også artikel, hvor Caroline og Emilie fortæller om, hvilke nye apps de bruger mest.

Om Emilie

  • 15 år og går i 9. klasse på Trekronerskolen i Roskilde
  • har en Iphone 5s og en PC
  • bruger i løbet af en almindelig dag typisk Messenger, Pinterest, Snapchat, Facebook, Youtube, Instagram, Netflix og Twitter.

Dagligt tidsforbrug (gennemsnit):

  • mobil og computer: 4 timer
  • TV: 0 timer og 0 minutter (’ok, måske fem mniutter, hvis jeg snakker med min mor eller far’)

Længste sammenhængende periode i 2017, hvor hun ikke brugte mobil og var på nettet: 12 timer (’Jeg sov længe!’)

Om Caroline

  • 15 år og går i 9. klasse på Christianshavns skole.
  • har en Huawei P9 Lite og en PC – hendes iPad er lige gået i stykker.
  • bruger i løbet af en almindelig dag Snapchat, Facebook, Messenger, Pinterest, Instagram, Netflix og Twitter.

Dagligt tidsforbrug (gennemsnit):

  • mobil og computer: 3 timer
  • TV: 0 timer og 0 minutter

Længste sammenhængende periode i 2017, hvor hun ikke brugte mobil og var på nettet: 24 timer (’Fordi min telefon blev stjålet i metroen’).