26-03-2018

I 2017 kom deling af nøgenbilleder på dagsordenen

Red Barnet oplevede gennem hele sidste år en stor efterspørgsel på mere viden om og nyttige redskaber til at forebygge og reagere på digitale sexkrænkelser.

Derfor satte vi i 2017 gang i flere projekter med fokus på at hjælpe børn og unge, der har været udsat for digitale sexkrænkelser som ufrivillig deling af billeder.

Samtidig har SletDet-rådgivningen fået masser af henvendelser, og så har SikkerChat fået et nyt udseende.

Hundredevis af henvendelser

Red Barnets rådgivningstjeneste SletDet, der blev åbnet i 2016, modtog sidste år flere end 400 henvendelser. Over halvdelen af dem drejede sig om mobning, konflikter, chikane og digitale sexkrænkelser som eksempelvis ufrivillig deling af nøgenbilleder.

Læs her, hvilke spørgsmål de unge ofte stiller til SletDet-rådgivningen.

Hvad er SletDet?

Red Barnets rådgivning SletDet blev åbnet i 2016. Rådgivningen er en hjælp til børn og unge, som har fået delt private, grænseoverskridende eller krænkende informationer, billeder eller video – for eksempel nøgenbilleder.

Henvendelserne kommer især fra piger, og vi ser et generelt mønster i, at deling af intime billeder rammer piger hårdere end drenge. Det kan blandt andet skyldes, at reklamer, film og musikvideoer ofte opstiller krops- og kønsidealer, som ingen kan leve op til.

Idealerne rammer piger hårdere end drenge, da drenge kan føle sig presset til at udvise maskulinitet ved at dele intime billeder af piger. Samtidig føler piger, at de skal være ”pæne” piger, mens de også skal gøre sig seksuelt interessante som pigerne i musikvideoerne.

SikkerChat har fået et løft
Hjemmesiden SikkerChat har fået et nyt design og er nu en del af Red Barnets oplysnings- og undervisningssider. Her kan elever, forældre og fagfolk finde undervisningsforløb og gode råd om sikker adfærd på net og mobil.

Du kan læse nyt fra SikkerChat her.

Hjemmesiden har oven i det nye udseende også fået en række nye materialer - blandt andet projekterne Er du OK på nettet? og deSHAME, som du kan læse mere om herunder.

To nye projekter søsat

To af de projekter, Red Barnet søsatte i 2017 med fokus på digitale sexkrænkelser, var Vær digital til skolerne og deSHAME for unge mellem 13 og 17 år.

Førstnævnte er et materiale, der hjælper skolerne med at sætte fokus på digital dannelse ved at give lærere inspiration og forslag til, hvordan de kan arbejde med mobning og hård tone, billeddeling og grooming.

På samme måde er et af målene med Projekt deSHAME at udbrede forståelsen af digitale sexkrænkelser og at hjælpe unge med at søge hjælp, hvis de er blevet udsat for krænkende oplevelser.

Hvad er deSHAME?

Projekt deSHAME arbejder for en helhedsorienteret indsats for unge mellem 13-17 år, som oplever digitale sexkrænkelser såsom ufrivillig billeddeling. Det vil vi opnå ved at styrke samarbejdet i lokalsamfundet - skoler og politi - og få flere unge til at fortælle om det og søge hjælp.

I løbet af første halvdel af 2017 indsamlede Red Barnet som en del af deSHAME data om unges oplevelser af digitale sexkrænkelser. Det skal i 2018 udarbejdes til undervisningsmaterialer til elever i udskolingen og træningsmateriale til lærere og politi.

Du kan læse mere om Red Barnets samlede indsatser i 2017 mod seksuelle overgreb mod børn og for tryg brug af sociale medier i denne rapport.