06-10-2016

Bøde for deling af privat billede

Tirsdag den 4.10.16 blev to 16-årige drenge fra Kolding dømt for at dele et billede af en delvis afklædt 15-årig pige. Delingen foregik via en gruppebesked på det sociale medie Facebook.

Erkendte delingen af nøgenbilleder

De to drenge var også anklaget for at besidde og dele seksuelt krænkende materiale med børn, men efter drengenes vidneforklaringer besluttede anklageren, Jesper Rubow, at det forhold skulle frafalde. Det skyldtes, at man ikke kunne bevise, at personerne på disse billeder var under 18 år.

Begge drenge erkendte delingen af billedet af den delvist afklædte pige på 15 år. Drengene modtog dommen, som bestod i hver deres bøde på 1800 kr.

Anklager Jesper Rubow siger: ”Det er alvorligt. Man har et ansvar for at beskytte pigen, når man modtager et privat billede, uanset om det er pornografisk eller ej. Det var det så i dette tilfælde. Domstolene er enige i, at det er strafbart, og det er et fint signal at sende”.

En dom viser alvorligheden og konsekvenserne

Red Barnets psykolog Kuno Sørensen mener, at dommen - på trods af dens mildhed - kan bruges til at vise andre unge konsekvenserne af at dele nøgenbilleder af andre. Især er dommen vigtig, fordi det på den måde kan fastholdes, at man får bøder for at dele billeder af andre uden deres samtykke.

Kuno Sørensen uddyber, at selvom selve bøden ikke er stor, så er drengene stadig blevet afhørt af politiet, sigtet og kommet for en dommer. Derudover har drengene får en plet på deres straffeattest.

”Det er konsekvenser, som jeg håber kan afskrække mange andre fra at gøre det samme”, slutter Kuno Sørensen.