Gode råd

- om at færdes sikkert på netttet

Foto: Red Barnet/Ulrik Jantzen

Fokusord

Password, billeder, privatliv, tips

Gode råd

https://redbarnet.dk/skole/sikkerchat-sikker-adfaerd-paa-nettet/gode-raad-mellemtrin/
Til underviseren

Målgruppe

Mellemtrin

Gode råd

Her finder du gode råd om at færdes sikkert på nettet.

Hvis du har brug for at løse et bestemt problem, kan du måske finde svaret på disse sider. Hvis du ikke finder svaret, kan du også skrive og spørge Red Barnets SletDet-rådgivning

Passwords

Nogle gange kan man godt have lyst til at fortælle sit password til en anden, for eksempel for at spille fra samme profil eller fordi man er bedste venner. Men hvis dit password bliver delt, kan andre lave ændringer i din konto. De kan også ændre koden, så du ikke selv kan komme ind på din konto. Et password er privat! Herunder finder du nogle typiske spørgsmål om passwords:


'Hvad gør jeg, hvis nogen har set mit password?'

Hvis nogen har set dit password, så lav et nyt. Spørg en ven eller en voksen, hvis du ikke kan finde ud af, hvordan du gør.


'Hvad gør jeg, hvis min konto er blevet hacket?'

Hvis din konto er blevet 'hacket', betyder det normalt, at nogen har været inde på din konto og lave ændringer. Så har de nok fået fat i dit password, enten ved at gætte sig til det eller fordi de har set det. Skynd dig at ændre dit password. Hvis du ikke kan komme ind på din konto, er det måske fordi, hackeren har ændret det. Så kan du kontakte udbyderen (for eksempel Instagram) og bede om hjælp. Normalt kan du få din konto åbnet igen.

Gode råd om kodeord/passwords

 • Hav forskellige passwords til forskellige sites, apps og profiler.

 • Husk at logge af, når du har brugt din profil.

 • Skift password en gang imellem.

 • Hvis du skriver dine passwords ned, så gem dem et godt sted.

 • Et godt password er et, som andre ikke kan gætte, men som du selv kan huske.

 • Brug gerne både store og små bogstaver og tal i dine passwords. Brug fx et et-tal i stedet for et 'L': (Perni11e2503).

Billeder

For det meste er det sjovt at lægge billeder ud på nettet og dele dem med sine venner. Men det kan også være ubehageligt, hvis der bliver lagt grimme billeder ud. Og det kan være svært at kontrollere, hvor mange billeder af én, der ligger på nettet. Her får du svar på nogle typiske spørgsmål og gode råd om billeder:

'Der er nogen, der har tagget mig på Facebook. Hvordan fjerner jeg tagget?'

- Hvis en af dine venner har tagget dig på et billede på Facebook, og du gerne vil fjerne tagget, kan du gå ind på billedet og trykke på 'fjern tag'. Så er du ikke længere registreret på billedet, men billedet er stadigvæk på din vens profil. Hvis du gerne vil have billedet fjernet helt, må du bede din ven om at slette det fra Facebook.

'Hvordan gør jeg, så det ikke er alle, der kan se mine billeder på Facebook eller Instagram?'

- Hvis alle, også andre end dine venner, kan se dine billeder, skal du gå dine privatlivsindstillinger igennem på Facebook og Instagram. Se afsnittet 'Privatlivsindstillinger', hvor du kan læse mere og se videoer, der forklarer, hvordan man kan opnå større sikkerhed på de sociale medier.

To piger leger med Snapchat på deres telefoner.


'Hvordan gør jeg, så det kun er mine venner, der kan se Min Historie på Snapchat?'

- På Snapchat kan andre også få adgang til dine billeder og video inde i 'Min Historie', hvis ikke du har slået de rigtige indstillinger til. Du kan ændre dine indstillinger ved at klikke på Snapchat-symbolet inde i app'en, derefter skal du klikke på symbolet for indstillinger (det lille tandhjul) og vælge 'Hvem kan se min historie' og 'Hvem kan kontakte mig' og vælge 'Mine venner'.

'Der er nogen, som har videresendt et billede af mig på nettet. Hvordan får jeg det slettet?'

- Det er en god idé at finde ud af, hvem dit billede er blevet sendt til og eventuelt prøve at få det slettet. Du kan også tale med din mor og far om, hvad I skal gøre. Når billedet er sendt, har du ingen kontrol over det, og det kan være svært at vide, hvem der kan se dit billede.

Gode råd om billeder

 • Tænk grundigt over, hvilke billeder du lægger på nettet.

 • Spørg dine venner, om det er ok, at du lægger billeder op fra bestemte begivenheder.

 • Opdatér dine privatlivsindstillinger, så det kun er nogle bestemte, der kan se dine billeder.

 • Læg ikke afslørende eller pinlige billeder på nettet - hverken af dig selv eller andre.

 • Husk, at når først billederne er på nettet, kan alle kopiere dem og bruge dem, som de vil.

Privatlivsindstillinger

Ligegyldigt om man selv har en profil på et socialt medie eller deler en profil sammen med sin familie, er det rigtig vigtigt, at man har aktiveret sine privatlivsindstillinger, så det ikke er alle og enhver, der kan se de billeder og tekster, man deler.

Se guide til privatlivsindstillinger herunder og få hjælp til at gøre din Facebook- eller Instagram-profil mere sikker.

Video: Privatlivsindstillinger på Facebook (2:04 min.)

">


Video: Privatlivsindstillinger i Instagram (0:47 min.)

">

Løgn og snyd på nettet

Når du er online, kan du opleve, at folk lyver om, hvem de er eller prøver at snyde dig. Husk at passe på dig selv online og tal med dine forældre, hvis du oplever noget ubehageligt. Her får du svar på nogle typiske spørgsmål og får gode råd om løgn og snyd på nettet.

Gode råd om at undgå snyd på nettet

 • Pas på dig selv og andre på nettet.

 • Husk, at den du taler med, måske ikke er den, som han/hun giver sig ud for at være.

 • Vær flink over for dem, du chatter med og forlad samtalen, hvis andre ikke behandler dig ordentligt.

 • Anmeld personer, der snyder, til udbyderen af sitet.

'Er det ok, at jeg lyver mig ældre på nettet?'

Nogle sites på internettet har en aldersbegrænsning, som man skal overholde. Disse sites hjælper normalt ikke børn og arbejder ikke med at beskyttes børn under den aldersgrænse. Derfor er det bedst at holde sig til de sites, der passer til ens aldersgruppe.


'Jeg har mistet virtuelle penge på nettet.'

Hvis du har mistet ting i et spil (tøj, møbler, våben, virtuelle penge), kan det være et tegn på, at nogen har misbrugt dit password. Kontakt udbyderen og anmeld det. Det er desværre ikke altid, du kan få dine ting igen, men ofte kan du få åbnet kontoen igen.
 

'Hvad gør jeg, hvis jeg chatter med én, som presser mig?'

Hvis du føler dig presset af en person i et spil eller en chat, så er det vigtigt, at du reagerer på det. Det bedste er at blokere personen, så han/hun ikke længere kan skrive til dig. Og fortæl det til dine forældre eller nogen, du stoler på.

Trusler

Nogle gange kan man komme ud for at blive truet eller presset til at gøre noget, man ikke har lyst til – også på nettet og mobilen. Det er vigtigt, at du reagerer, hvis du bliver udsat for noget, som føles forkert. Her får du svar på typiske spørgsmål og gode råd om trusler online:

'Jeg har fået trusler på mobilen. Hvad gør jeg?'

Du skal ikke finde dig i at modtage trusler på mobilen. Først og fremmest skal du fortælle din lærer eller dine forældre om det. Så skal du/I finde ud af, om beskeden kommer fra nogen, du kender. Hvis den gør det, skal de voksne hjælpe og tale med afsenderen.

'Der er en, der har truet mig til at sende billeder af mig selv. Hvad gør jeg?'

Hvis du føler dig truet, skal du fortælle din lærer eller dine forældre om det. Sammen kan I prøve at finde ud af, hvordan situationen skal håndteres, og om du bare kan blokere personen, eller om det skal meldes til politiet.

Gode råd om trusler

 • Sig det altid til en voksen, hvis du oplever at blive truet

 • Send aldrig billeder eller video af dig selv til nogen, du ikke kender

 • Afbryd kontakten, hvis du føler dig utryg

 • Giv ikke personlige oplysninger (navn og telefonnummer) til folk, du ikke kender

Mobning og sladder

Desværre findes der også mobning og sladder online. Det er rigtig ubehageligt for den, det går ud over, blandt andet fordi, personen ikke rigtig kan føle sig tryg nogen steder. Hverken i skolen eller derhjemme foran computeren. Her får du svar på nogle typiske spørgsmål og gode råd om mobning og sladder: 


'Jeg er blevet uvenner med en ven på mobilen. Hvad gør jeg?'

Hvis du er blevet uvenner med en af dine venner på mobilen, kan det måske være fordi, der er sket en misforståelse. Når man skriver sammen, kan det tit være svært at vide, om den anden for eksempel driller for sjov. Måske skulle du prøve at ringe til din ven eller veninde og få talt om, hvad det var, der gik galt.
 

'Jeg får mobbebeskeder fra nogen i skolen. Hvordan får jeg det stoppet?'

Hvis du modtager ubehagelige beskeder fra nogen i skolen, er det godt, hvis du har mod på at konfrontere dem med det og sige, at du ikke vil have det. Hvis ikke det lykkes, er det vigtigt, at du får talt med en voksen om det, så I sammen kan få det stoppet.

Dreng sidder med sin mobil og tablet


'Hvad gør jeg, hvis nogen har lavet en hadeprofil på Instagram?'

Det er en meget alvorlig ting, hvis nogen har lavet en hadeprofil på nettet. Få en voksen til at hjælpe dig med at lukke siden. Hvis det er nogen, du kender, der har lavet den, kan I sige til dem, at de skal lukke den. Ellers har man mulighed for at anmelde hadesider – enten til sitet eller til Red Barnets SletDet-rådgivning.
 

'Jeg er blevet udelukket fra Facebook af de andre i klassen. Hvad gør jeg?'

Hvis de andre fra klassen har lukket dig ude fra en side på nettet, kan det være en god idé at prøve at finde ud af hvorfor. Måske er der en logisk forklaring? Hvis de bare gør det for at være onde, skal du sige det til dine forældre eller en lærer, du stoler på. Sammen kan I måske finde ud af, hvordan problemet kan løses.

Gode råd om mobning og sladder

 • Vær med til at skabe en god stemning online.

 • Lad være med at drille og mobbe online – det er ikke god stil.

 • Hvis du bliver mobbet, så sig det til nogen. Det er ikke din skyld, og der skal gøres noget for, at det stopper.

 • Alle har fortjent at leve et liv uden mobning - gør dit til, at mobningen stopper.

Venner du ikke kender

Når man bruger tid online, kan man møde nye mennesker gennem spil eller chat. For det meste er det sjovt og hyggeligt, men for nogle kan det blive en rigtig ubehagelig oplevelse. Her får du svar på nogle typiske spørgsmål og gode råd om nye venskaber på nettet:


'Der er en, jeg ikke kender, der vil være ven med mig på nettet. Hvad gør jeg?'

Nettet er et godt sted at møde nye, interessante mennesker. Men det er altid vigtigt at være på vagt, når man tilføjer nogen, man ikke kender – det er ikke sikkert, at de er den, du tror. Tænk over, hvem du tilføjer og reagér, hvis der er én, som opfører sig underligt.

'Jeg vil mødes med én, jeg kun kender fra nettet. Er det ok?'

Hvis du har mødt en på nettet, og I er blevet gode venner, kan det på et tidspunkt føles naturligt, at I skal mødes. Fortæl altid dine forældre om det, inden I planlægger at mødes og følg SMART-reglerne:


'Jeg er blevet venner med én på nettet, og jeg synes, vores venskab er underligt. Hvad skal jeg gøre?'

Hvis du synes, at én, du chatter med, opfører sig underligt, eller du får mistanke om, at personen ikke er den, han/hun giver sig ud for at være, er det vigtigt, at du reagerer på det. Fortæl dine forældre om det og afbryd kontakten med personen, så han/hun ikke længere kan skrive til dig. Husk at lade være med at udlevere dit telefonnummer eller andre oplysninger om dig selv til folk, du ikke kender.

'Jeg har oplevet noget ubehageligt, hvem kan jeg kontakte?'

Hvis du har set eller oplevet noget ubehageligt på nettet, er det en god idé at tale med din mor eller far om det.

Gode råd om folk man ikke kender

 • Husk på, at man ikke altid kan være sikker på, hvem det er, man chatter med

 • Hvis din online-ven har sendt et billede, er det ikke en garanti for, at personen er den, han/hun giver sig ud for at være

 • Mød aldrig en online-ven alene

Sidens adresse er nu kopieret til din udklipsholder

Du kan indsætte den ved at trykke Ctrl + v