Forførelse på nettet

Ulrik Jantzen/Red Barnet

Fokusord

Udnyttelse, grooming, overgreb

Forførelse på nettet

https://redbarnet.dk/skole/sikkerchat-sikker-adfaerd-paa-nettet/forfoerelse-paa-nettet/
Til underviseren

Antal lektioner

2

Målgruppe

Udskoling

Typer af aktiviteter

Videoklip, casearbejde og klassediskussioner

I skal bruge

Computer, tablet

Kort præsentation

Gennem computerspil, sociale medier og chat møder unge ofte nye mennesker over internettet. Mange gange går det helt fint. Men det kan gå frygtelig galt, når de fremmede ikke er dem, de udgiver sig for at være. 60 procent af drenges uønskede seksuelle oplevelser med en voksen begyndte med et møde over internettet. For pigerne er tallet 77 procent*. Derfor er det vigtigt, at unge tager deres forholdsregler, kender faresignaler og tænker sig godt om, når de får nye bekendtskaber over internettet.

'Forførelse på nettet' handler om at møde fremmede på nettet, og om de forholdsregler som kan være vigtige at tage. Med klassediskussioner og filmklip får dine udskolingselever viden om digitale seksuelle overgreb og hvilke faresignaler, de skal være opmærksomme på. Gennem cases bliver de rustet til at sige fra, hvis deres grænser bliver overtrådt.

*Kilde: Det nationale forskningscenter for velfærd, 2016 
 

Fælles mål

I kan bruge forløbet i sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab, dansk samt i det tværfaglige tema It og medier. Brug også gerne forløbet i den understøttende undervisning.

Læs mere om de tilknyttede kompetenceområder i undervisningsvejledningen.

 

Undervisningsvejledning

Forførelse på nettet

Når du kommer i kontakt med nye mennesker på nettet, er det en god idé at være ekstra opmærksom.

Nettet giver muligheder for at møde nye mennesker. Det kan være, du møder nye venner gennem online-spil, sociale medier eller forskellige apps. Du kan måske endda møde kærligheden.

I dette tema kan du finde ud af, hvad du skal være opmærksom på, når du møder nye mennesker på nettet. Du kan få gode råd til, hvad du skal gøre, hvis du oplever krænkelser, og du kan lære, hvad det egentlig vil sige at blive udsat for overgreb på nettet. Og så kan du møde Lotte, der aldrig havde troet, at det ville ramme hende...

Lottes historie

Måske tror du ikke, at den slags vil ske for dig: At dem du sidder og chatter med, er nogle helt andre, end de giver sig ud for at være. Og måske mener du ikke, at du er en af dem, der risikerer at blive udsat for seksuelle krænkelser på nettet. Det mente Lotte på 14 år heller ikke.

Lige indtil en helt almindelig tirsdag eftermiddag, hvor hun sad og chattede med en fremmed pige. Troede hun. Se filmen om Lotte og bliv klogere på, hvad du kan gøre for at undgå at opleve det samme.

Video: En helt almindelig tirsdag (2:56 min.)

">

Sex-udnyttelse på nettet

Overgreb, der starter online, kan groft sagt deles op i to typer:

1. Direkte og tydelige opfordringer

Den ene type udnyttelse er 'lige på og hårdt'. Det er tydeligt, hvad personen, du chatter med, vil. Måske bruger vedkommende et meget seksuelt sprog eller stiller grænseoverskridende spørgsmål. Måske bliver du spurgt om at sende billeder, sexchatte eller vise dig på webcam.

2. Søde ord og manipulation

Den anden type udnyttelse kommer snigende. Her bruger krænkeren en særlig metode til at lokke dig til sex. Det kaldes 'grooming'. Metoden går ud på at skabe et intimt venskab/kæresteforhold og derefter bruge sin alder og erfaring til at overtale dig til at gøre noget seksuelt. Helt unge teenagepiger har størst risiko for at møde denne slags krænkere på nettet, men det kan også ske for drenge.

Sådan gør en krænker typisk:

 1. Vælger dig ud på nettet på grund af din profil.
 2. Viser interesse for dig og skaber god kontakt.
 3. Opbygger intimt venskab og giver bekræftelse og omsorg.
 4. Spørger efter billeder af dig.
 5. Giver dig gaver (bruges senere til at bede om noget til gengæld).
 6. Begynder måske at tale om sex.
 7. Spørger, om du vil mødes.
 8. Bliver ved med at kontakte dig - også selvom du ikke svarer.
 9. Stiller krav om sex og truer måske med at uploade billeder af dig eller sige hemmelige ting, du har fortalt.

Vil du vide mere om grooming? Gå til 'Hvad er grooming?'.

Video: Sig nej! (10:34 min.)

Herunder kan du se en video, som politet har lavet. Videoen handler om, at unge skal passe godt på sig selv på sociale medier. Videoen handler også om, at fremmede desværre ikke altid er dem, som de udgiver sig for at være. 

">

Det siger loven

Her er nogle eksempler på handlinger, der er omfattet af straffeloven:

 • Det er ulovligt, hvis man uopfordret sender billeder af sine kønsorganer til andre (Straffelovens §232 om blufærdighedskrænkelse)
 • Det er ulovligt at tage og dele billeder af seksuelle handlinger med personer under 15 år (Straffelovens §235)
 • Det er ulovligt at kontakte børn online og bruge sin erfaring og alder til at få dem til at foretage noget seksuelt (her bruges straffelovens §21)
 • Det er ulovligt at have samleje eller anden kønslig omgang med en person under 15 år (anden kønslig omgang kan for eksempel være blowjobs eller seksuel tilfredsstillelse med hænderne). (Straffelovens §222-25 om seksuelle overgreb på børn)
 • Det er ulovligt at dele seksuelle intime billeder af personer under 18 år (Straffelovens §226 og §235 om dokumenterede seksuelle overgreb på børn). Er man i et (kæreste eller kæreste-lignede) forhold må personer over 15 år gerne dele intime, seksuelle billeder med hinanden, hvis begge har lyst. Billederne må ikke deles og de skal slettes, hvis forholdet stopper

Her kan du få uddybet de forskellige paragraffer. 

En ny gaming-'ven'

- en historie fra virkeligheden

I 9.b spiller drengene rigtig meget nettet. Det kan være WoW (World of Warcraft), Counter Strike eller noget helt tredje. Peter kommer i kontakt med en af Europas bedste spillere. Dexter er dansker og bor i samme område som Peter. Dexter foreslår, at Peter skal være med i en test, hvor han kan vinde guld. Han skal bare sende nogle billeder af sig selv og svare på nogle spørgsmål om sin krop. Peter deltager i testen og får det aftalte guld.

En uge senere skriver Dexter om en ny test. Nu skal Peter sende et billede af sig selv i bar overkrop. Peter synes, det er mærkeligt, men det giver guld, og Dexter er jo super flink. I øvrigt er der også andre drenge i klassen, der er kommet i kontakt med ham. Efter en måned mødes fem af drengene med Dexter på en netcafé. Han er gavmild og køber guld til dem og betaler for deres tid. Han inviterer også i biografen og til LAN-parties hjemme hos sig selv. Og giver gaver. Altså hvis man har deltaget i hans tests…

Dreng spiller computerspil

I alt sender Dexter fem tests over de to år, kontakten varer. Kravene til det seksuelle indhold stiger hver gang, og til sidst har Peter sendt 20 billeder og filmklip af sig selv, som han virkelig ikke ønsker, nogen skal se. Han fortæller det ikke til nogen, for han synes, det er hans egen skyld, at det er kommet så vidt. En dag er der en af de andre drenges mor, der undrer sig over, at hendes søn har fået nyt webkamera. Så kommer det hele frem, og sagen bliver meldt til politiet. 'Dexter' blev dømt til psykiatrisk behandling. Drengene fik hver 10.000 kr. i erstatning. Men de får aldrig deres billeder tilbage.

(Peter er et opdigtet navn)

Hvis du har brug for hjælp

Derfor skader overgreb

Seksuelle overgreb kan skade mennesker for livet. Det kan ødelægge dit selvværd. Det kan blive en hemmelighed, der styrer din måde at være sammen med andre mennesker på. Derfor skal du søge hjælp, hvis du oplever det. Det er vigtigt, at du ikke bærer rundt på oplevelsen alene.

Sådan får du hjælp

- Snak med en, som du har tillid til, og bed personen om at hjælpe dig videre. Det kan være en forælder, en lærer, eller en anden voksen, du stoler på.
- Kontakt en rådgiver, som har erfaring med at hjælpe andre som dig.

Brug følgende links:
SletDet - rådgivning via chat eller telefon
Cyberhus – rådgivning via chat eller telefon
Børns Vilkår – rådgivning via chat eller telefon

Sidens adresse er nu kopieret til din udklipsholder

Du kan indsætte den ved at trykke Ctrl + v