Online kommunikation
Introduktion
Med 'Online kommunikation' skal eleverne arbejde med at fremme den gode tone på nettet og en mobbefri kultur. Eleverne skal forstå, hvordan online konflikter opstår, og hvordan de kommunikerer hensynsfuldt på nettet og så arbejder de med at opbygge handlekompetence til at sige fra over for verbale krænkelser. Forløbet tager ca. 1-2 lektioner at gennemføre.
Formål
Formålet med ’Online kommunikation’ er, at eleverne bliver bevidste om sprogbrug i digitale sammenhænge og bliver i stand til at sige fra på en hensigtsmæssige måde, når de oplever grimt og hårdt sprog på nettet.
I forløbet arbejder eleverne med:
- At kunne begå sig og gennemskue kommunikationsforholdene på nettet.
- At blive bevidste om mulige konsekvenser af forskellige typer adfærd på nettet.
- At tilegne sig viden om sprogets muligheder og begrænsninger på nettet.
- At blive aktive i at forholde sig til og formulere regler for godt samvær både i almindelighed og på nettet.
- At få kompetencer og redskaber til at kunne bruge digitale medier på en god og tryg måde.
Fælles mål:
Arbejd fx med ’Online kommunikation’ i dansk under kompetenceområdet 'kommunikation'. Forløbet giver eleverne mulighed for at arbejde i forskellige positioner som beskrevet under det tværfaglige emne ’IT og medier’.
Aktivitet 1
Sprog på nettet
30-40 minutter
På nettet kan gode venner let holde kontakten - også uden for skoletiden. Desværre kan der også let opstå misforståelser og konflikter, fordi man ikke kan læse hinandens kropssprog og afkode om en chatbesked er ment for sjov, eller om der ligger mere bag.
Læs følgende højt for eleverne i klassen og bed dem tage noter imens.
Opsamling:
Lav en kort opsamling på noterne, så pointerne bliver gentaget.
Del efterfølgende eleverne i grupper af tre- fire elever.
Tildel hver gruppe en følelse. Eleverne må ikke kende de andre gruppers tildelte følelse. Det kan fx være glæde, kærlighed, åbenhed, vrede, misundelse, angst og være afvisende.
I grupperne diskuterer de, hvordan deres følelse kan komme til udtryk (ved latter, gråd, indelukkethed, omfavnelse, kys med videre).
Hver gruppe dramatiserer deres følelse og viser den for de andre grupper, som skal gætte, hvad det er for en følelse, der bliver vist. Eleverne må kun mime – ikke tale.
Tal efter hver fremvisning om, hvilket kropssprog og mimik, gruppen brugte til at vise deres følelse. Tal i fællesskab om, hvordan vi bruger sproget, og om hvilke typer af sprog vi anvender bevidst eller ubevidst, når vi kommunikerer. (tale, mimik, kropssprog, tone, skrift osv.).
Aktivitet 2
Skriftsprog på net og mobil
15-20 minutter
Diskutér i fællesskab, hvordan eleverne forsøger at få mimik, tone og krop med i beskeder og billeder til klassekammeraterne. Tag gerne udgangspunkt i elevernes fremvisninger fra dramaøvelsen.
Tal om, hvordan kan man vise i en besked og på et billede, at man:
- Er glad?
- Bare mener noget for sjov?
- Er i tvivl om, hvad afsenderen mener?
- Ikke synes, en besked er sjov?
- Har fortrudt noget, man selv har skrevet?
Tal om, at ord og billeder på net og mobil ikke 'forsvinder' på samme måde som talesprog gør det. Diskutér også i klassen, om der er nogle emner, der måske ikke passer godt til at tale om på nettet.
Slut af med at spørge, om der er emojis, som de oplever er nemme at afkode eller lettere at misforstå end andre… Er en grine smileys fx altid rare og hvad med de smileys, de ikke bruger så tit?
Aktivitet 3
Tips til gode beskeder
15 minutter
Vis eleverne nedenstående tips på smartboardet.
Når I har gennemgået dem, kan du fx spørge, om alle er enige, eller om de har nogen forslag til ændringer.
Slut af med at udarbejde en liste med klassens udvalgte gode råd, som du efterfølgende kan dele med forældrene på Aula/Intra.
Til forældre
Skriv en kort besked til forældrene og fortæl, at I har talt om den gode tone på nettet. Vedhæft gerne klassens udvalgte liste med gode råd, sammen med en opfordring til, at de evt. kan fortsætte snakken derhjemme. Du kan også altid guide dine elevers forældre ind på Red Barnets Forældresite, hvor de kan finde information, gode råd, spil og meget mere omhandlende børn og unges digitale liv.