6. Tips til at stoppe dig selv

- om impulsstyring

Introduktion

Mål: Deltagerne ved, at konflikter eskalerer hurtigt online. Deltagerne har strategier til at styrke deres impulsstyring.
Vi kender nok alle situationer, hvor vi ville ønske, at vi havde holdt en pause, inden vi reagerede. Og det er ikke blevet lettere med digitale medier. På nettet kan alt ske med et enkelt klik. Klik, så er billedet delt. Klik, så er beskeden sendt.
Hvis man er meget impulsstyret, kan man hurtigt komme til at lave handlinger online, som man efterfølgende fortryder, fordi de får konsekvenser for en selv eller andre.
Aktivitet 6

Mange deltagere i dette projekt har nævnt hårdt sprog og konflikter som noget af det negative ved at bruge onlinemedier. Det er meget lettere at sidde hjemme bag skærmen og svine en anden til end det er at gøre det ansigt til ansigt – men beskederne rammer ofte lige så hårdt. Der er ikke noget quickfix, men det kan være givet godt ud at arbejde med strategier til at stoppe op og tænke, før man reagerer.

Aktivitet

Aktivitet


Start med at forklare deltagerne, at vi gennem tusindvis af år har lært at tale sammen ansigt til ansigt. De fleste er gode til at mærke, om vi gør hinanden kede af det med det vi siger eller gør. Det er vi ikke nær så gode til, når vi taler sammen på nettet.

Tal med deltagerne om:

● Hvad er forskellen på digital og fysisk kommunikation?
● Hvordan opstår konflikter på nettet?
● Hvad kan man gøre for at undgå det?

Fortæl deltagerne, at det ofte er let at finde løsninger når man sidder og tænker over det. Men når man bliver grebet af stemningen, provokeret eller begejstret, så er det svært at stoppe sig selv.Lav en liste på tavlen med deltagernes gode råd til, hvad man kan gøre, når man bliver grebet af stemningen og glemmer at tænke før man handler.


Handlekort

Nu har du givet deltagerne en struktur til at forstå, hvad beskeder på nettet kan føre med sig. Hvis de har lyst (og dette er en vigtig præmis), så lav med hver enkelt deltager et handlekort for en situation, de gerne vil kunne tackle bedre.
 

Hvordan laver man handlekort?

Vis gerne børnene dit eget eksempel på et handlekort som introduktion. Det skal ikke være et eksempel, der er for personligt, men noget, som børnene kan forholde og relatere sig til.
Vælg nu sammen med det enkelte barn en situation, som har været svær, eller hvor barnet ikke har reageret, som han eller hun gerne ville. Snak om følelserne og om forslag til en plan, så barnet kan reagere anderledes, hvis han/hun befinder sig i en lignende situation en anden gang.
 

Hvordan laver man handlekort?

  1. Vis gerne børnene dit eget eksempel på et handlekort som introduktion. Det skal ikke være et eksempel, der er for personligt, men noget, som børnene kan forholde og relatere sig til.

  2. Vælg nu sammen med det enkelte barn en situation, som har været svær, eller hvor barnet ikke har reageret, som han eller hun gerne ville. Snak om følelserne og om forslag til en plan, så barnet kan reagere anderledes, hvis han/hun befinder sig i en lignende situation en anden gang.

Handlekort om impulsstyring på sociale medier.

GÅ VIDERE TIL...