03-05-2021

Michael Schøt, Skanderborg Kommune og Red Barnet sætter fokus på digital tryghed for 7. klasse

Tirsdag kunne alle 900 elever i 7. klasse i Skanderborg kommune opleve komiker Michael Schøt i en samtale med tre af deres skolekammerater. Temaet var gaming og samtalen var afslutningen på en hel dag under overskriften Digital Tryg Ungekonference 2021.

Det er tredje gang at kommunen afholder en heldagskonference for 7. klasserne. I år var Red Barnets podcast So.Me.Mor.Far. på besøg for at lave et live-event for alle eleverne.

Tirsdag kunne alle 900 elever i 7. klasse i Skanderborg kommune opleve komiker Michael Schøt i en samtale med tre af deres skolekammerater. Temaet var gaming og samtalen var afslutningen på en hel dag under overskriften Digital Tryg Ungekonference 2021. Det er tredje gang at kommunen afholder en heldagskonference for 7. klasserne. I år var Red Barnets podcast So.Me.Mor.Far. på besøg for at lave et live-event for alle eleverne.

Konferencen er en del af en række aktiviteter inden for kommunens kriminalitetsforbyggende indsatser. SSP koordinator Lærke Mogensen forklarer: Målet med konferencen er at skabe fokus på unges digitale dannelse og herigennem påvirke deres digitale risikoadfærd og reducere digital kriminalitet. På konferencen får de unge præsenteret de mest aktuelle emner af de dygtigste specialister, og får mulighed for at arbejde med emnerne i klassen. Her kan de tale om deres oplevelser og holdninger, og forhåbentlig inspirere hinanden til en god kultur på nettet. I forbindelse med konferencen har vi også lavet et materiale-kit til forældre, der hjælper dem til nemmere at være til stede i de unges digitale liv, da vi ved at de er en vigtig medspiller.

Michael Schøt, Lærke Mogensen og Jon K. Lange

Michael Schøt (vært), Lærke Mogensen (SSP koordiantor, Skanderborg) og Jon K. Lange (seniorkonsulent, Red Barnet)

Et oplagt samarbejde
For Lærke Mogensen var var det oplagt at invitere Red Barnet, der gennem en årrække har arbejdet med forebyggelse inden for digital tryghed, fx gennem undervisningsmaterialer, kampagnerog foredrag på skoler. Hertil kommer So.Me.Mor.Far, der er Red Barnets podcast til forældre om børn og ugens digitale liv. Jon K Lange, Red Barnets seniorrådgiver om børn og unges digitale liv fortæller: Det er positivt at se, at en kommune som Skanderborg kan afholde en så stor og ambitiøs event med fokus på de emner og problemstillinger som er særligt relevante og nærværende for elever i 7. klasse. I Red Barnet har vi gennem de senere år fokuseret på at få forældre til at involvere sig mere ihvad deres børn foretager sig i den digitale verden. Derfor er vi også rigtig glade for at kunne hjælpe Skanderborg Kommune med få forældre til at spille en mere aktiv rolle.

Forældre har meget at lære
At man som forælder har meget at lære kan komikeren Michael Schøt genkende. Udover at være ambassadør for Red Barnet, så har han været vært I alle 23 episoder af Red Barnets podcast. Han har selv lært meget siden tre efterskoleelever i 2018 i første episode fortalte om, hvorfor det er så fedt at være på SnapChat: Det er sjovt at være vært. Børnene i panelet gider at snakke med mig, fordi jeg ikke er deres forælder. Derfor kan jeg spørge dem om alt det, som mine egne børn ikke gider svare på. Når jeg hører panelet fortælle, så bliver jeg bevidst om, hvor vigtigt det er, at mine egne børn ikke oplever mine spørgsmål som et forhør.

Corona-restriktioner sætter kreativiteten i gang
I år var det en særlig udfordring at arrangere konferencen. Tidligere har alle 900 deltagere været samlet på Skanderborg Rådhus, mens den i år har været 100% digitalt afviklet. Igennem en kombination af streaming og øvelser, har eleverne enten deltaget hjemmefra som hjemmeundervisning eller været samlet i klasseværelserne på kommunens forskellige skoler. Lærke Mogensen og hendes kolleger valgte hurtigt at bruge corona-restriktionerne som en anledning til at udvikle og afprøve et nyt format til konferencen. Det betyder, at de nu har en række erfaringer og koncepter, som de let kan genbruge og bygge videre på, når teamet fremover skal afvikle forebyggende indsatser online.

Om Digital Tryg Ungekonferencen i Skanderborg
Konferencen er arrangeret af SSP & Forebyggelse Skanderborg. Det er tredje gange konferencen afholdes, og er delvist finansieret af de lokale Lions klubber. Emnerne udvælges på baggrund af lokale undersøgelser samt hvilke nye trends der er aktuelle for målgruppen, hvilket drøftes med samarbejdspartnere i DKR, Center for Digital Pædagogik og Red Barnet. Konferencen supplerer den faste digitale forebyggelsesindsats, som kommunens skoler selv gennemfører med undervisningsmaterialet Dit Liv på Nettet.

Læs mere om So.Me.Mor.Far., Red Barnets podcast til forældre om børn og unges digitale liv.

Se indslag om konferencen fra TV2 Østjylland.