LÆRER FOR EN DAG
VED BØRN, AT DE HAR RETTIGHEDER?
En gang imellem sker det, at Red Barnet har en nysgerrig skolepraktikant på besøg. Vi vil gerne have, de tager herfra med depotet fyldt med indtryk, holdninger og motivation. Det kan ske, at de bliver overraskede over verdens tilstand, men det er jo kun godt. I uge 37 var det også tilfældet, da Leander fra 9. klasse skulle være lærer for en kort stund. Det kom der denne refleksion ud af.
Hej, mit navn er Leander, og jeg er 14 år gammel. Jeg er i skolepraktik hos Red Barnet og arbejder i denne uge med børns rettigheder. Det er et spændende område at arbejde med, og jeg er interesseret i at finde ud af, om børn egentlig ved, at de har rettigheder. Derfor har jeg været lærer for en dag i denne uge på Sankt Petri Skole, hvor jeg har stillet eleverne i en 6. klasse tre spørgsmål:
- Ved I, at der findes Børnerettigheder?
- Hvilke rettigheder synes I er de vigtigste rettigheder i Børnekonventionen?
- Er I overrasket over nogle af Børnerettighederne?
Elever overraskede over rettigheder
Jeg forklarede først, hvad børnerettighederne var, og at alle børn har ret til et godt liv. Alle børn har disse rettigheder, og vi talte om, hvad børn kan gøre, hvis de bliver behandlet dårligt. Ca. halvdelen af klassen havde hørt om Børnekonventionen. Men der var også flere, der var overraskede over, at der var lavet en aftale mellem så mange lande, der gav børn rettigheder.
De vigtigste rettigheder
Til spørgsmålet om, hvilke rettigheder, de syntes er vigtige, kom de fleste af eleverne ind på seksuelt misbrug og andre former for udnyttelse. Denne rettighed handler nemlig om, at børn har ret til beskyttelse mod seksuelle overgreb, og staterne bag Børnekonventionen skal sørge for at beskytte børn mod alle former for udnyttelse og mishandling.
Børnearbejde blev også nævnt, og flere elever var næsten lidt kede af det. Mange lande er så fattige, at befolkningerne har svært ved at skaffe mad, og derfor må børnene arbejde hårdt for familien. De går så ikke i skole, får en uddannelse eller en identitet, da de heller ikke bliver registreret i deres land. Mere en 60 mio. børn i verden går ikke i skole.
Jeg er blevet klar over, hvor vigtigt det er, at børn kender til deres rettigheder. For det betyder, at de kan søge nødvendig hjælp og få svar og vejledning, hvis deres rettigheder bliver krænket. Desværre er det ikke børn i alle lande, der har mulighed for at få hjælp, og derfor synes jeg også, at det er vores ansvar som rigt land at kæmpe for, at børn i andre lande får en god og tryg fremtid.
Skrevet af Leander Strittmatter