Konflikten i Ukraine

Undervisningsforløb,

aktiviteter og gode råd

04-03-2022

”Kommer der krig i Danmark?”

Konflikten i Ukraine påvirker os alle. Ikke mindst børn, der ser billeder af bombede bygninger, tanks og ukrainske flygtninge ved Europas grænser. Vi voksne har et særligt ansvar i at lytte til de bekymringer, der fylder blandt børn i alle aldre – både i hjemmet og i skolen.

Red Barnet har undervisningsmaterialer, gode råd og aktiviteter, du med fordel kan bruge i din hverdag med børnene, og som didaktisk og pædagogisk kan imødekomme de bekymringer og oplevelser om Ukraine, der lige nu fylder hos mange børn.

Alle forløb og aktiviteter er velegnede til at tage den svære og nuancerede samtale med børnene, så de oplever, at der bliver lyttet samtidig med, at de får mulighed for at give udtryk for deres følelser og bekymringer omkring Ukraine.

Se vores undervisningsforløb

Til alle os

I undervisningsforløbet Til alle os kan dine elever møde børn, der er flygtet fra krigen i deres hjemland og nu ankommet til Danmark. I kan både læse og se korte portrætfilm om børnene, hvor I får indblik i børnenes oplevelser fra krigen, flugten, og hvordan det har været at ankomme til et helt nyt land efter en flugt.

 Se undervisningsforløbet Til alle os til indskoling
 Se undervisningsforløbet Til alle os til mellemtrin
 Se undervisningsforløbet Til alle os til udskoling

Dig og Mig

Når børn, der flygter fra konflikten i Ukraine, kommer til Danmark, er det meget vigtigt, at de hurtigt føler sig som en del af det danske samfund, og her spiller skolen en væsentlig rolle. Undervisningsforløbet Dig og Mig handler om at styrke klassens fællesskab og forståelse for forskelligheder. Undervisningsforløbet er sjovt, trygt og inkluderende og er særligt egnet til klasser med elever, der har været på flugt fra krig og konflikter.

Forløbet er målrettet indskoling og mellemtrin

Se undervisningsforløbet Dig og Mig 

Krig og konflikt - Når mennesker slås

Når der er krig i et land, kan børn kan være nødt til flygte. Nogle oplever, at deres hus eller skole bliver bombet, eller de bliver væk fra deres familie. Red Barnet hjælper børn og familier, der flygter fra krig, så de kan få en sikker og tryg hverdag igen.

Med forløbet Krig og konflikt kan du ruste dine elever til at forstå, at krig og konflikt er et vilkår, som mange børn lever under. Men eleverne skal også vide, at børn har ret til at blive beskyttet – selv under krige og konflikter.

Se undervisningsforløbet Krig og konflikt til mellemtrin 
Se undervisningsforløbet Krig og konflikt til udskoling

Flugt - Når børn flygter

Der er mange forskellige grunde til, at børn og familier flygter. Danske børn oplever i disse dage dramatiske indslag om børn og voksne på flugt fra konflikten i Ukraine.

Billederne kan skabe bekymringer og spørgsmål hos eleverne, men det kan være svært at vide som underviser , hvordan man skal besvare alle elevernes spørgsmål om børn og voksne på flugt.

Formålet med forløbet Flugt er, at eleverne forholder sig til, at flugt er et vilkår for mange børn og voksne i verden. I forløbet Flugt arbejder eleverne med blandt andet faglig læsning, casehistorier, refleksion og en quiz.

Se undervisningsforløbet Flugt til mellemtrin
Se undervisningsforløbet Flugt til udskoling

Min ven fra Syrien

Selvom konflikten i Syrien ikke fylder så meget i det danske medielandskab længere, er der stadig følelser, erfaringer og ikke mindst børn i Danmark, der flygtede fra konflikten i Syrien. I forløbet Min ven fra Syrien møder dine elever fire syriske børn, som fortæller deres historier om krig, flugt, drømme, sorg og venskab.

Se undervisningsforløbet Min ven fra Syrien til indskoling

Når katastrofen rammer

Børn og voksne skal have hjælp, hvis deres hjem bliver ødelagt af en katastrofe. Hvis krig eller naturen ødelægger ens hjem, går børn og voksne tit i mange dage for at nå hen til en stor lejr. Her kan de få et sted at bo et stykke tid. Ofte er der et lille telt til hver familie.

Med forløbet Når katastrofen rammer kan du tale med dine elever om Ukraine på en afbalanceret måde, og materialet kan give eleverne en forståelse af, hvordan man kan hjælpe børn i katastrofer. 

Se undervisningsforløbet Når katastrofen rammer til indskoling

Gode råd og aktiviteter

Løb Venskabsløbet og hjælp børn, der er ramt af krigen i Ukraine

Venskabsløbet er ikke bare en mulighed for dine elever at gøre noget - det er en mulighed for at gøre det SAMMEN med venner på kryds og tværs af klasse og skole.

Med Venskabsløbet kan jeres skole afholde en dag med motion og samvær, hvor I samtidig samler ind til Red Barnets arbejde til fordel for de millioner af børn, der er ramt af krig. I bestemmer selv, hvilken dag, det skal være, og når I tilmelder jeres skole, opretter I samtidig jeres helt egen digitale indsamling. Jeres bidrag - stort som småt - vil blive værdsat af både Red Barnet og de børn millioner af børn, der har brug for hjælp.

Læs mere og tilmeld jer Venskabsløbet 

Fra flugt til skolegang

Fra flugt til skolegang har til formål at styrke børns trivsel og muligheder for læring. Tilgangen i materialet er kreativ og legende, og formålet er at styrke børnenes emotionelle, sociale og kognitive kompetencer.

Overordnet indgår følgende i indsatsen:

  • læringsforløb og undervisningsmateriale til nytilkomne børn med flygtningebaggrund
  • kurser i ICDP (International Child Development Programme) for børnenes lærere, skolepædagoger samt kommunale ressourcepersoner
  • forældreworkshops, der giver flygtningeforældre og fagpersoner redskaber til at indgå i skole/hjem samarbejdet

 Både børn, forældre og fagpersoner vil deltage i udviklingen af indsatsen og dens materialer.

 Læs mere om Fra flugt til skolegang 

Dette kan du være opmærksom på i skolen

”Putin forhøjer atomberedskabet”. ”Det stopper ikke med Ukraine”. ”Danmark opruster sit militær”. Danske børn rammes hver dag med nærmest dommedagslignende budskaber fra alverdens medier. Hvordan håndterer vi voksne lige det, og hvad er egentlig tilladt at sige?

Red Barnets seniorrådgiver på børns sociale trivsel, Naja Kinch Sohn, giver her sine anbefalinger til, hvordan du kan gribe samtalen an, og hvad du skal være opmærksom på.

 Se, hvad du kan være opmærksom på