H.K.H. Kronprinsesse Mary besøger Red Barnets ambassadørskole i Roskilde
27-09-2017: Elever og undervisere på Hedegårdenes Skole i Roskilde fik i går besøg af H.K.H. Kronprinsesse Mary. Det fine besøg på Red Barnets ambassadørskole var optakten til et vigtigt topmøde i Senegal i oktober om børneægteskaber.
Det var langt fra en almindelig skoledag for eleverne på Red Barnets ambassadørskole Hedegårdenes Skole i går. Skolens elever og personale fik nemlig fint besøg af H.K.H. Kronprinsesse Mary, der besøgte skolen for at høre elevernes løsningsforslag til, hvordan man kan stoppe børneægteskaber.
Red Barnets generalsekretær, Jonas Keiding Lindholm, udviklingsminister Ulla Tørnæs og borgmester i Roskilde Kommune Joy Mogensen var også med på Hedegårdenes skole.
Fra Roskilde til Senegal
For skolens elever og personale var besøget kulminationen på et tværfagligt forløb om FN’s verdensmål med særligt fokus på børneægteskaber. Skolens elever har gennemført forløbet i samarbejde med Red Barnet. Undervejs har eleverne produceret postkort og plancher med forslag til, hvordan man kan stoppe børneægteskaber.
Under sit besøg indsamlede H.K.H. Kronprinsesse Mary elevernes postkort og plancher. Elevernes idéer og forslag tager Kronprinsessen, udviklingsministeren og Red Barnets generalsekretær med som inspiration til topmødet i Senegal den 23. oktober, som sætter netop børneægteskaber på dagsordenen.
Topmødet er et afgørende skridt på vejen for det internationale samfunds fælles indsats for at leve op til FN’s verdensmål om at afskaffe børneægteskaber inden 2030.
Elevernes arbejde og topmødet er vigtigt, for hvert 7. sekund bliver en pige under 15 år gift et sted i verden. Det står særlig slemt til i de afrikanske lande syd for Sahara samt i Indien og Bangladesh.
Derfor satte Red Barnets generalsekretær stor pris på inputtene fra eleverne.
– Vi vil tage jeres tanker og jeres engagement med os til Senegal. Vi vil fortælle de stærke piger og unge kvinder i Afrika, som kæmper for deres ret til lige muligheder, at de ikke er alene. At de i Roskilde og i resten af Danmark har støtter. I har en fælles kamp, som går på tværs af landegrænser, og I står sammen de næste 13 år, indtil vi sammen har opnået at afskaffe børneægteskaber, sagde Jonas Keiding Lindholm.
Elever holder fernisering for Kronprinsessen
Hele arrangementet foregik i skolens gymnastiksal, der var pyntet fint op.
Skolens yngste klasser sang ’Børn har ret’ og fortalte, hvilken verden de drømmer om for børn. De ældre elever havde produceret ’Verdensmålstræer’ med idéer til, hvilke verdensmål man bør fokusere særligt på for at reducere antallet af børneægteskaber. Under ferniseringen opførte nogle elever skyggespil med sang og musik, mens andre havde skrevet bryllupstale fra en etiopisk far til hans datter, der skulle giftes bort i en alt for ung alder.
Spændte elever fra udskolingsklasserne viste H.K.H. Kronprinsesse Mary rundt i skolens gymnastiksal og fortalte om deres arbejde med børneægteskaber. Kronprinsessen satte stor pris på at høre deres tanker og idéer.
– I vores del af verden er piger og drenge ens, de har lige muligheder - der er ikke noget, man ikke kan, fordi man er en pige. Desværre er det ikke det samme i andre dele af verden, hvor pigernes fremtidsmuligheder er dårligere, bare fordi man er født som pige. Tusind tak for jeres engagement og jeres omsorg for andre mennesker i verden, som ikke er så privilegerede som os, sagde Kronprinsessen.
Video (1:23 min.): H.K.H. Kronprinsesse Mary besøger Hedegårdenes Skole
Ifølge skolederen for Hedegårdenes Skole, Morten Naumann, har det været meget givende at arbejde med temaet om FN’s verdensmål og børneægteskaber.
– Børn og voksne på vores skole har fået øjnene op for, at der findes en verden udenfor, som er barsk og hård i forhold til det, de kender til. Det har på den ene side fået dem til at sætte pris på det, de har, men også givet dem en lyst til at hjælpe andre, der har det svært. Det har virkelig sat mange tanker i gang at arbejde med dette vigtige tema, siger Morten Naumann.
Sæt fokus på FN’s verdensmål og børneægteskaber i din undervisning
Du kan også sætte fokus på FN’s verdensmål for 2030 og den aktuelle problemstilling om børneægteskaber og ligestilling i din undervisning.
I indskolingen og på mellemtrinnet kan du bruge tematikken som en del af arbejdet med retten til egen krop.
Underviser du på de ældste klassetrin, kan du eksempelvis tage udgangspunkt i FN’s verdensmål og topmødet i Senegal i oktober.
- Download Verdenstræet (husk at printe i A3-størrelse, ellers bliver træet for lille)
Derfor ender mange piger i børneægteskaber
Der er en række faktorer, som medvirker til, at mange unge piger ender i børneægteskaber. Det kan fx være manglende ligestilling, fattigdom, ustabilitet, konflikt og traditioner.
For den enkelte pige er ægteskabet skadeligt. Ægteskabet fører nemlig ofte til tidlig graviditet, som den unge pigekrop slet ikke er udviklet til. Og når piger får børn, mens de stadig selv er børn, stiger risikoen for barselsdød.
Børneægteskaber betyder også, at pigen tvinges til at forlade skolen. Når pigen forlader skolen, begrænser det hendes fremtidsmuligheder, og hun bliver fastlåst i en situation, hvor hun får svært ved at tage hånd om sin egen skæbne. Barnebrude er derfor ofte nødt til at finde uformelt arbejde, som gør dem mere sårbare over for økonomisk og fysisk udnyttelse.
Når piger bliver gift som børn, ender de i en ond cirkel, der ikke kun påvirker pigernes eget liv, men også livet for deres kommende børn. Spædbørnene er mindre sunde, og babyer født af unge mødre er i 50 procent større risiko for at dø.
Fakta om børneægteskaber
- 15 millioner piger under 18 år bliver gift hvert år.
- Komplikationer under fødslen er den andenstørste dødsårsag blandt unge piger.
- Piger fra fattige familier har dobbelt så stor risiko for at blive gift som børn sammenlignet med piger fra rige familier.
- Piger, der bor i lande, som befinder sig i humanitære kriser, er mest sårbare overfor tidlige ægteskaber. Børneægteskaber opfattes ofte af familier som en slags beskyttelse eller som en sidste udvej for at indbringe familien en vis indkomst.
- Skolegang nedbringer antallet af børneægteskaber, og derfor er det positivt, at det i dag er 9 ud af 10 børn på verdensplan, der gennemfører grundskolen. Et tal, der er steget markant, siden man vedtog 2015-målene i 2000.
Hvad gør Red Barnet for at forhindre børneægteskaber?
- Red Barnet arbejder målrettet for at forhindre børneægteskaber.
- Topmødet i Senegal er det første af sin slags, hvor hovedtemaet er den globale kamp mod børneægteskaber. Red Barnet har været med til at tage initiativ til dette møde, der støttes af den danske regering.
- Red Barnet arbejder på flere måder for at stoppe børneægteskaber. Læs mere om Red Barnets arbejde med børneægteskaber.