SÅDAN KAN DU FREMME TRIVSLEN I EN CORONATID
I oktober 2020 kontaktede Red Barnet en række skoler på Sjælland, Fyn og i Jylland, for at høre om deres erfaringer med at skabe trivsel i en coronatid. Selvom der var forskellige tilgange, var der alligevel en rød tråd blandt alle skolerne.
- Giv plads til de spontane samtaler, og lyt til elevernes bekymringer
Mange børn er begyndt at vænne sig til corona, så der er en oplevelse af, at skolebørn viser forståelse for en situation, hvor et andet barn er blevet smittet. Dog kan der også opstå hemmelighedskræmmeri, og i værste fald stigmatisering og mobning af smitteramte børn. Et godt råd fra en lærer er derfor at give plads til samtaler med dine elever, og på den måde forebygge mobning. Fx ved at fortælle dem, at barnet ikke er farligt, når det kommer tilbage, samt, at det er et personligt valg, om et barn vil sige om hun eller han har været smittet.
- Vær tydelig omkring struktur, restriktioner og skolens retningslinjer
Måske har din skole allerede en handleplan for klasser eller årgange med smittede elever og forældre? Så er alt jo godt. Men det er nok de færreste skoler, der har haft tid til at nedfælde sådan en. Det blev til dette glimrende råd: Opbyg og kommunikér en tydelig struktur, der evt. kan gøres til en del af undervisningen. Fx i små grupper, der dramatiserer ’afstand’ og ’hygiejne’, eller bed dine elever lave en planche med retningslinjerne, hvor du drager til fordel af deres forståelse af situationen.
- Inddrag forældrene
Som altid er det en god idé at have forældrene med, når der sker store forandringer. Fortæl dem, hvordan I overholder retningslinjerne. Del ansvaret med forældrene og kommunikér tydeligt, hvad situationen betyder for undervisningen, trivslen og fællesskabet. Vær åben omkring udfordringer – både på et didaktisk plan og selvfølgelig børnene imellem. På den måde skabes der muligheder for en samlet indsats for et godt børnefællesskab i en svær tid.
- Vær opmærksom på, at alle har nogen at være sammen med
Med afstand er der desværre også en risiko for, at børnene begrænses i deres vante kontaktflader. Du ved garanteret allerede, hvem der plejer at være sammen. En skarp lærer påpegede, at der nu var mulighed for at åbne børnenes øjne op for andre fællesskaber. Fx kan du med fordel organisere aktiviteter på tværs af børnenes præferencer og giv dem mulighed for at opdage nye sider af venner, de normalt ikke opsøger. Husk, at retningslinjerne gælder på klasseniveau og ikke kun de samme små grupper.
- Lav udendørsaktviteter
Du har garanteret allerede høstet profit af forårets mange gode idéer til udendørsaktiviteter. Selvom det langtfra er alle skoler, der har smuk natur lige udenfor deres vinduer, kan det alligevel være en idé at gå en tur, hvor ovenstående råd fra en lærer med fordel kan benyttes. Læs eller genlæs alle fordelene ved udeskole i denne artikel fra foråret.