Danske elever lærer af flygtningebørn
07-11-2017: Op til børnerettighedsdagen 20. november besøger 16-årige Ayanda fra Syrien og Red Barnet en række skoler. Eleverne får viden om flygtningebørns vilkår og kan dermed styrke dialogen mellem flygtningebørn og børn født i Danmark.
Det er kun to år siden, Ayanda sad i en vippende gummibåd på Middelhavet og spurgte sig selv, om hun skulle redde sin mor eller sin søster, hvis båden kæntrede. Hun var nemlig den eneste i familien, der kunne svømme. Ayanda og hendes familie overlevede den farefulde flugt og bor i dag på Als i Sønderjylland. I de næste to uger tager hun sammen med Red Barnet på tre skolebesøg og taler med jævnaldrende skoleelever om krigen, flugten, mødet med Danmark og hendes drømme for fremtiden.
- Jeg vil gerne skabe mere dialog mellem flygtningebørn og børn født i Danmark. Når vi taler sammen, kan vi blive klogere og finde ud af, at vi ikke er så forskellige, selvom vi er født forskellige steder i verden, siger Ayanda Othman Amin.
Krigen i Syrien har varet længere end 2. verdenskrig, og den har sendt flere end 2,5 millioner børn og unge på flugt. Et fåtal flygter ud af nærområderne, og nogle af dem kommer til Danmark, hvor de skal vænne sig til en helt ny hverdag med danske klassekammerater. Red Barnet ønsker at understøtte dialogen mellem flygtningebørn og børn født i Danmark for at sikre flygtningebørn den bedst mulige velkomst og integration.
- Krigen i Syrien er de voksnes, men børnene er de største ofre. Nogle få lykkes med at flygte hele vejen til Danmark, og dem bør vi give de bedst mulige betingelser for at udvikle sig og få venner. Et vigtigt redskab til at nå dertil er dialog og gensidig forståelse, og derfor er jeg rigtig glad for, at en stærk pige som Ayanda vil tage ud sammen med os og udbrede dialogen, siger Red Barnet generalsekretær Jonas Keiding Lindholm.
Dokumentar bringer danske unge tættere på flygtninge
Ayanda medvirker også i Red Barnets nye interaktive dokumentar ’Deadline Syrien’, som giver skolelever et unikt indblik i livet som barn på flugt. Dokumentaren kommer fra Die Asta Experience og Planet2030 og er skabt af journalist Lasse Telling Madsen og instruktørerne Thomas Aue Sobol og Asta Wellejus.
I dokumentaren møder eleverne børn på flugt både i flygtningelejre i nærområderne og efter deres ankomst til Danmark. Om motivation for at lave Deadline Syrien fortæller Thomas Aue Sobol og Asta Wellejus:
- Det svært for os alle at forstå, hvad det vil sige at være på flugt fra krig. Måske derfor vender vi blikket væk fra, hvad der foregår i Syrien. Vores enkle mission med ’Deadline Syrien’ er netop at lade unge danskere møde flygtningene ansigt til ansigt, nærværende og autentisk, så de unge kan komme lidt tættere på en forståelse af flygtningenes liv.
Onsdag den 8. november besøger Ayanda og Red Barnets seniorrådgiver Sita Bormann 9. klasserne på Skt. Knuds Skole i Aarhus og 7. klasserne på Lyshøjskolen i Kolding. Eleverne har forud for besøget arbejdet med ’Deadline Syrien’, og ved besøget kan de stille spørgsmål til Ayanda om hendes møde med Danmark, flugten og hendes drømme for fremtiden. Eleverne kan stille spørgsmål til Sita Bormann om Red Barnets arbejde for flygtningebørn i nærområderne, under flugten, og når de kommer til Danmark.
Mandag den 13. november besøger Ayanda, som er elev på Nordals Skolen, sammen med Red Barnet og dokumentarist Thomas Aue Sobol 8. klasserne på Nordals Skolen i Nordborg. Eleverne kan de stille spørgsmål til Ayanda om hendes møde med Danmark, flugten og hendes drømme for fremtiden. Eleverne kan stille spørgsmål til Thomas Aue Sobol om han oplevelse af mødet med flygtningebørn under optagelserne til Deadline Syrien. Borgmester Erik Lauritzen er også til stede og vil holde tale for eleverne.
Skolebesøgene foregår den 8. november på Skt. Knuds Skole i Aarhus (8.30 – 10.00) og Lyshøjskolen i Kolding (13.15 – 14.45) og den 13. november på Nordals Skolen i Nordborg (10.00 – 12.00). Journalister er velkomne.