Sådan gik Børnerettighedsdagen 2017

Højdepunkter fra en festlig dag!

Foto: Louise Dyring Mbae / Red Barnet
21-11-2017

Sådan gik Børnerettighedsdagen 2017

Det blev til en festlig og lærerig dag, da 47.000 børn i hele landet fejrede børnerettighedsdagen sammen med Red Barnet. Se billeder og videoer, og hør eleverne fortælle om højdepunkter fra dagen.

”Vi fejrer børnerettighedsdagen i dag, og at alle børn har ret til at have det godt. Jeg synes, det er vigtigt, at ingen børn har det dårligt! Ingen børn skal være på flugt eller dø af sult”. 

Sådan lyder det fra Nanna, der går i 1.x på Skt Ansgars Skole. Hele børnerettighedsdagen har hun og resten af skolen arbejdet med børns rettigheder og årets tema 'Børn på flugt - i Danmark og resten af verden'. 

I løbet af dagen lærte eleverne om, hvad det vil sige at være flygtning. De byggede både i pap, lavede deres eget pas og talte på tværs af klasser og årgange om, hvad det vil sige at have rettigheder.

Det er en tradition på Skt. Ansgars Skole at fejre børnerettighedsdagen, og det har en stor betydning for eleverne, at de sætter fokus på rettigheder hvert år, fortæller Helene Olsen, der er lærer på skolen: 

”Vi kan mærke, at eleverne på vores skole får en anden bevidsthed og viden om deres egne rettigheder. Og de får en forståelse for, hvad de skal gøre, hvis andre får krænket deres rettigheder," forklarer hun. 

">

 

Rekord mange skoler fejrede børnerettighedsdag i år 

Rundt omkring i landet har 283 skoler i år fejret børnerettighedsdagen, og det er flere end nogensinde før. Dagen forløb på mange kreative måder. I Randers gik eleverne fra Hobrovejens Skole for eksempel gennem byen i optog med bannere og balloner og et orkester orkester i spidsen til Rådhustorvet. Og på Lolland har eleverne på Østtofte Skole lavet en udstilling med dekorerede børnehænder i karton for på den måde at række en hånd ud mod flygtninge. Eleverne var i ugen op til børnerettighedsdagen inddelt i 'familier', som var på flugt sammen. De lavede bl.a. mad fra nødhjælpsrationer og byggede midlertidige hjem i presseninger. Bakkeskolen i Kolding dedikerede dagen til at løbe Venskabsløbet for på den måde at samle penge ind til børn på flugt.

Rettigheder gælder alle børn 

Børnerettighedsdagen er med til give eleverne et større perspektiv på det at have rettigheder og gøre dem bevidste om, at ikke alle har samme muligheder som dem selv, fortæller lærer Helene Olsen:  

”Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at vi lærere er med til at give vores elever en forståelse for den verden, de lever i. At de den dag, de går ud af 9. klasse kan lære andre om rettigheder, at de kan tage et socialt ansvar, og at de vil hjælpe folk fra andre lande,” uddyber hun. 

Og det er tydeligt at mærke på eleverne, at de igennem dagen reflekterede over deres rettigheder. Særligt det, at der er børn, der får overtrådt deres rettigheder, gør et stort indtryk på eleverne:
 
”Vi tænker på børnerettigheder i dag, og at alle børn har ret til det samme. Men ikke alle børn får overholdt deres rettigheder. Nogle steder må man ikke sige, hvad man vil. Det, synes jeg, ikke er i orden. Alle har ret til at sige deres mening,” fortæller Fiona, der går i 4.x på Skt. Ansgars Skole. 
 
"Jeg synes det er godt, at vi har om det (børnerettigheder, red.) i skolen, så vi lærer om, hvor dårligt børn har det i andre lande. Bare så man huske på, at der er mange børn, der ikke har det ligeså godt som os," fortæller Oscar, der går i 2.x på Skt. Ansgars Skole. 

Dagen sluttede af med, at hele skolen på Blågårdsplads i København sammen sang sangen "Alle børn har ret", som Kim Larsen har skrevet til Red Barnet.

 

Fakta om børnerettighedsdagen

  • Red Barnet markerer børnerettighedsdagen hvert år den 20. november.
  • 282 skoler har fejret Børnerettighedsdagen 2017
  • Børnerettighedsdagen markerer årsdagen for vedtagelsen af FN’s børnekonvention.
  • FN’s børnekonvention er underskrevet af næsten alle verdens lande, og den sikrer børns grundlæggende rettigheder samt børns ret til udvikling, beskyttelse og medbestemmelse.
  • Red Barnets grundlægger, Eglantyne Jebb, står bag den første Erklæring om børns rettigheder (Genève-erklæringen), der senere blev til FN’s børnekonvention.