Orkan
- når vejret går amok
Fokusord
Orkan, tyfon, katastrofeforebyggelse, nødhjælp
del med andre
Orkan
https://redbarnet.dk/skole/globale-temaer/orkan-udskoling/Antal lektioner
2
Målgruppe
Udskoling
Typer af aktiviteter
Læse, se filmklip, tegne kort, lave tegneserie, interviewe
I skal bruge
Computer/tablet
Kort præsentation
Orkaner, tyfoner og cykloner kan medføre massive ødelæggelser og have alvorlige konsekvenser for de mennesker rundt om i verden, der lever med risikoen for det voldsomme vejr helt tæt på livet.
I forløbet Orkan får eleverne viden om, hvad orkaner egentlig er. Eleverne skal beskæftige sig med katastrofeforebyggelse, og de skal forstå de konsekvenser og ændringer i levevilkår, som blandt andet orkaner kan have for de børn og familier, som lever i udsatte områder.
Fælles mål
I kan bruge materialet i geografi, dansk og historie.
Læs mere om de tilknyttede kompetenceområder i undervisningsvejledningen.
Undervisningsvejledning
Om orkaner
Meget kraftige storme kaldes orkaner. Orkaner kan have alvorlige konsekvenser, når områder bliver ødelagt, og mennesker mister deres hjem eller kommer til skade og har brug for hjælp. En orkan er en kraftig tropisk storm med vindhastigheder på over 33 m/s eller 120 km/t. En orkan kaldes også for hurricane, tyfon eller tropisk cyklon.
Når en orkan rammer et område, kan det have alvorlige konsekvenser for befolkningen. Huse kan blive ødelagt, og der kan komme oversvømmelse. Det kan også ske, at biler bliver kastet op i luften, træer bliver revet op med rødderne, og mennesker kommer til skade eller i værste tilfælde dør. Når en orkan rammer, kan børn og voksne være nødt til at flygte. Mange må bo i en flygtningelejr, imens deres hus bliver bygget op igen. Red Barnet hjælper dem med at få mad, vand og sikkerhed, indtil de kan vende hjem.
Orkanen Katrina i USA og Caribien i 2005 og orkanen Yolanda i Filippinerne i 2013 er eksempler på naturkatastrofer, der var rigtig alvorlige.
Video: Tyfonen Haiyan (02:04 min.)
Her kan du se, hvor stærk en tyfon er. Videoen viser optagelser, fra da tyfonen Haiyan rasede i Filippinerne.
Man kan forebygge en katastrofe
Man kan ikke forhindre en naturkatastrofe, men man kan lære befolkningen at være forberedte og mindske en katastrofes omfang. Red Barnet underviser børn i, hvordan de kan se tegn på, at en naturkatastrofe nærmer sig, og hvor de skal søge sikkerhed, når katastrofen rammer. Det kan være med til at redde mange liv.

I Indien har vi for eksempel undervist børn i at bygge Legomodeller af deres lokalområde. På den måde får de et bedre overblik over evakueringsruter og sikre bygninger, så de ved, hvor de skal søge hen, hvis en katastrofe rammer.
Børn tegner kort
Børn kan gøre mange forskellige ting, inden katastroferne rammer. I lande som Bangladesh og Myanmar, hvor der tit er oversvømmelser, lærer børnene at redde sig selv ved at tegne ind på et kort, hvilke bygninger og andre høje punkter i landsbyen, de kan søge beskyttelse på.
Video: Børn tegner kort (02:20 min.)
I videoen kan du se, hvordan børn i Myanmar arbejder med katastrofeforebyggelse.
Forebygger katastrofer i udsatte områder
Nogle områder har større risiko for at blive ramt at katastrofer. Her hjælper man landene med at lave systemer, som advarer befolkningen i tide, når for eksempel en orkan eller et jordskælv er på vej. Man kan ikke forudsige et jordskælv, men man kan holder særligt øje med områder, der har høj risiko for at blive ramt.
Fakta
Antallet af naturkatastrofer er firedoblet siden 1970. De drastiske forandringer i klimaet medvirker til, at vi i disse år ser langt flere naturkatastrofer som tørke, oversvømmelser og orkaner.
Asaduls kamp mod cyklonen
Zulfadesh er et fiktivt land i Asien. Her bor Asadul sammen med sin far, mor og lillebror. Zulfadesh er et af verdens fattigste lande, og det er samtidig et land, hvor der tit sker naturkatastrofer.
En dag, da Asadul sidder og hakker sten, kommer der en mand forbi. Han fortæller Asadul, at der er en cyklon på vej...
Læs hele tegneserien om Asadul (PDF) og hans kamp for at overleve cyklonen.
Interview med nødhjælpsarbejder
Andreas Ring har arbejdet i katastrofer verden rundt. Han var for eksempel i Filippinerne, efter tyfonen Haiyan havde smadret den østlige del af landet i november 2013. Overalt var der kaos og mennesker, som virkelig havde brug for hjælp. Heriblandt en lille filippinsk pige, som gik rundt alene med sin bamse i hånden.
- Sådanne indtryk får mig til at tænke over, hvordan det må være at være et barn i den situation med de vilkår. Det gør altid et kæmpe indtryk på mig, når jeg ser børn lide, siger Andreas Ring.
Læs hele interviewet med nødhjælpsarbejderen Andreas (PDF), hvor han fortæller om, hvorfor det er så vigtigt for ham at hjælpe mennesker i nød.
Gerald undslap en orkan
Gerald er ni år gammel. I 2013 ramte en voldsom orkan Geralds land, Filippinerne. Store områder blev ødelagt og mange mennesker mistede livet. Gerald hjalp sine forældre med at flygte til et sikkert sted, da orkanen ramte. Her fortæller han om, hvordan det var.
- Vi hørte i radioen, at tyfonen ville komme.
Gerald vidste, at det var vigtigt at søge tilflugt et sikkert sted. Derfor fik han overbevist sine forældre om, at de var nødt til at flygte fra deres hjem og søge hen til den nærmeste skole.
- Vi søgte ly under vores skolebygning, da den står godt fast. Vi var bange for, at der også ville komme en oversvømmelse, men det skete heldigvis ikke.
Husene rundt omkring så ud, som om de dansede i vinden, inden de styrtede sammen. Og stormen blev stærkere og stærkere, fortæller Gerald.
- Min far blev blæst omkuld, og hans hoved ramte cementen.
Geralds far kom sig heldigvis igen, men Gerald så mange andre mennesker, der var blevet såret.

Her kan du se Geralds nye hjem
Lidt senere tog familien i sikkerhed i et andet hus, hvor de blev natten over. Næste dag tog de hjem til deres hus, som lå i ruiner.
- Vi forsøgte at reparere vores hus, og vi ledte efter ting, som stadig var brugbare. Og så gik vi i gang med at bygge en lille hytte, fortæller han.

Her er Gerald i færd med at tegne og lege
Familien fik blandt andet hjælp af Red Barnet til at reparere deres hjem, og de fik penge til at købe nogle af de ting, de havde brug for.
Gerald gik også i et af Red Barnets børnevenlige områder. Det er et sted, hvor børn kan komme i tiden efter en katastrofe. Et sted, hvor der er voksne, man kan tale med og få tryghed. Her er der også mulighed for at lege og få undervisning.
Sidens adresse er nu kopieret til din udklipsholder
Du kan indsætte den ved at trykke Ctrl + v