Ord, der gør ondt
Tekstcase: Ord, der gør ondt
For et par måneder siden havde klassen tema om kærlighed i dansk. Som afslutning skulle alle holde en fremlæggelse om de noveller, de havde læst. Oskar holdt fremlæggelse om en novelle, der handlede om en dreng, der blev forelsket i en anden dreng. Under fremlæggelsen sad to på bagerste række og skar grimasser og hviskede ’homo’ ud i klassen. De hviskede lige nøjagtigt så lavt, at jeres lærer ikke hørte det. Siden fremlæggelserne er flere fra klassen begyndt at kalde hinanden for ’homo’ og ’bøsse’ – bare for sjov. Albert, der normalt er med, når der bliver lavet sjov, er til gengæld blevet meget stille i timerne. Og han går alene rundt i frikvartererne.
Hvad synes du, der skal gøres?
- Jeg opsøger Albert i frikvartererne. Bare for at vise, at han ikke er alene.
- Jeg spørger Albert, om han er okay.
- Jeg beder dem fra klassen om at stoppe med at kalde hinanden fx homo og bøsse. Selvom det er for sjov, er det ikke sikkert, alle er med på joken.
- ’Den opfindsomme’.
Hvordan undgår vi, at det samme sker i vores klasse?
- Vi laver aftaler om, hvordan vi taler til hinanden i klassen.
- Vi snakker om, hvordan ord kan såre, også selvom de er ment for sjov.
- Vi snakker om, hvordan vi kan være respektfulde over for hinanden.
- ’Den opfindsomme’.
Dialog om 'Ord, der gør ondt'
Forslag til dialog:
- Hvorfor gør det ondt?
- Kan ord gøre ondt på andre end den, de bliver sagt til?
- Er der andre ord, der kan gøre ondt at høre?
-
- Casen handler ikke om, hvorvidt Albert er homoseksuel, men om, at de ord, vi bruger, påvirker andre.
- Hjælp klassen med at forstå, at casen er et eksempel på et ord, der kan gøre ondt. Det kan også være andre ord, situationer el. lign., der bliver lavet ’sjov’ med, fx skilsmisse, dødsfald eller religion.
- Der kan være mange grunde til, at ord gør ondt: 1) fordi de bliver brugt nedsættende, 2) fordi de passer, 3) fordi de ikke passer. Det er sådan set ligegyldigt, hvad der er grunden. Man skal bare være opmærksom på, at ordene kan gøre ondt.