Sociale medier
Tekstcase: Sociale medier
Klassen har lavet en gruppechat på Snapchat. Her kan alle lægge billeder, videoer, kommentarer eller spørgsmål op, som alle kan se. En lørdag formiddag lægger Silke en snap op til klassen, hvor hun inviterer til hyggeaften. Hendes forældre skal i biografen og har givet lov til, at de fra klassen, der har lyst, kan komme og se film, spise chips og hygge indtil kl. 23.00. Der kommer hurtigt en masse tilmeldinger, og kun få fra klassen kan ikke komme. Lisa er en af dem. Hun og hendes forældre skal til familiefødselsdag. I løbet af aftenen kan Lisa følge med i, hvad hendes klassekammerater laver over snappen. Der bliver lagt billeder og videoer op, hvor hun kan se de andre grine og have det sjovt. Lisa sidder til familiefødselsdagen og føler sig uden for fællesskabet. Hun gruer for, hvordan det bliver at komme i skole mandag morgen, hvor alle de andre vil snakke om Silkes hyggeaften, og hun selv vil være udenfor.
Hvad synes du, der skal gøres?
- Jeg sørger for, at Lisa kommer med i snakken om Silkes hyggeaften, selvom hun ikke var med.
- Jeg spørger ind til Lisas aften til familiefødselsdagen og lyver om, at hun ikke gik glip af noget, for hyggeaftenen var slet ikke så hyggelig, som den så ud på billederne.
- Jeg foreslår, at vi laver en aftale om ikke at lægge billeder og film op på klassens snap, når ikke alle er med til arrangementer.
- ’Den opfindsomme’.
Hvordan undgår vi, at det samme sker i vores klasse?
- Vi laver aftaler om, hvordan og hvornår vi bruger gruppechatten på Snapchat.
- Vi sørger for at inddrage alle i snakken – også dem, der ikke var med, når klassen har afholdt fællesarrangementer.
- Vi tager kontakt til dem, der melder fra til klassens fælles arrangementer, og undersøger, om vi kan hjælpe dem til at komme.
- ’Den opfindsomme’.
Dialog om 'Sociale medier'
Forslag til dialog:
- Hvorfor kan man føle sig udenfor, når man selv har meldt afbud til noget?
- Hvad har det af positiv betydning, at man kan følge med i, hvad klassen laver, via en gruppechat?
- Hvad har det af negativ betydning, at man kan følge med i, hvad klassen laver, via en gruppechat?
- Hvad kan man gøre for ikke at føle sig udenfor, når resten af klassen laver noget sammen, som man ikke selv har mulighed for at være med til?