Idéer til en anderledes motionsdag

- Venskabsløbet

Idéer til at gøre Venskabsløbet til jeres eget

 

Er din skole i gang med at planlægge en motionsdag for eleverne? Måske Venskabsløbet kan være noget for jer. Her på siden kan du få idéer og inspiration til, hvordan din skole kan holde en anderledes motionsdag med Venskabsløbet.

Venskabsløbet er et velgørenhedsløb, hvor eleverne gennem små sponsorater fra familie og bekendte støtter Red Barnets arbejde i Danmark og resten af verden. Men Venskabsløbet kan tilrettelægges på et hav af måder. Materialet her på hjemmesiden kan bruges som det er, eller I kan bruge materialet som inspiration til at skræddersy jeres helt egen motionsdag med trivsel, fællesskab og bevægelse i centrum. 

Herunder kan du se en stemningsvideo fra Maribo Skoles Venskabsløb i 2016. Nedenunder den kan du læse om forskellige måder hvorpå i kan afholde Venskabsløbet.

">

Idé 1: Hver elev sponsoreres hver for sig

Det traditionelle Venskabsløb er et motionsløb, hvor lærerne optegner en rute på 500-1.000 meter, som eleverne løber på løbsdagen. Her sponsoreres den enkelte elev af private sponsorer – f.eks. deres forældre, bedsteforældre eller naboer og evt. også af lokale virksomheder. Eleverne får sponsorkontrakter med hjem, hvor der angives et beløb, som sponsoren donerer per runde, eller per kilometer eleven løber.  

F.eks. kan sponsoren donere 20 kr. per runde. Løber eleven 5 runder, skal sponsoren derfor donere 5 x 20 kr. Dvs. i alt 100 kr. 

Idé 2: Sponsor for klassen – ikke eleven

Det er forskelligt hvor mange sponsorater, den enkelte elev får ind. Det er også forskelligt, hvor mange runder eleverne kan løbe. For at undgå intern konkurrence kan man i klassen aftale, at alle sponsorer skal sponsorere alle klassens elever. I sponsorkontrakten angives et beløb, som sponsoren donerer pr. Runde, eller kilometer som alle eleverne i klassen løber.  

Hvis der er 25 elever i en klasse, kan sponsoren f.eks. donere 1 kr. per runde hver elev løber. Løber alle 25 elever 10 runder skal sponsoren donere 1 kr. x 25 x 10. Dvs. i alt 250 kr.

Idé 3: Eleverne sponsoreres af virksomheder

Eleverne kan også sponsoreres af lokale virksomheder, såsom supermarkeder, bagere, lokale butikker eller lignende. F.eks. kan en klasse i fællesskab udarbejde et brev eller en mail, som de kan sende til virksomheden og derved spørge, om de vil donere et beløb pr. Runde, eller pr. kilometer som hver elev i klassen løber. 
Dette kan også gøres samtidig med, at eleverne har private sponsorer. 

Idé 4: Anden motion end løb

Venskabsløbet kan være et motionsløb, men flere skoler har også valgt alternative sportsgrene til Venskabsløbet. Skolen/klassen kan f.eks. cykle, svømme, løbe stafet, løbe orienteringsløb eller bare gå en tur med eleverne. I stedet for at eleverne bliver sponsoreret pr. runde, kan man vælge, at de skal sponsoreres pr. kilometer, eller på anden vis.  
Nogen skoler vælger at have flere forskellige aktiviteter i deres Venskabsløb, så det i stedet bliver til et stjerneløb. Her kan man vælge, at eleverne sponsoreres for hver aktivitet de gennemfører. 

Idé 5: Sammenhold på tværs af årgange

Venskabsløbet kan ses som en god måde at ryste elever fra forskellige årgange sammen. Man kan f.eks. gøre løbet til en trivselstur hvor de store elever skal følges med de små, eller hvor de forskellige skoletrin skiftevis løber og bemander løbsposter. 

Idé 6: Skolen afholder en temauge op til Venskabsløbet

I forbindelse med Venskabsløbet kan skolen/klassen i ugen op til deres løb afholde en temauge. Skolen bestemmer selv, hvilken uge det skal være, men det kan f.eks. være op til Skolernes Trivselsdag den første fredag i maj eller Børnerettighedsdagen den 20. november. Temaugen kan så afsluttes med et Venskabsløb.   

Eksempler på hvad temaugen kan omhandle kan ses HER

Vil skolen have hjælp eller inspiration til temaugen, kan de orientere sig på redbarnet.dk/skole eller skrive en mail til skoletjenesten@redbarnet.dk. 

Idé 7: Venskabsløbet på jeres måde

Udover de ovenstående eksempler er I velkomne til at afholde Venskabsløbet på lige den måde, I har lyst til. Det er op til jer, om løbet skal foregå på skolens grund, i skoven eller andre steder. Oftest er det skolens elever, der løber Venskabsløbet men man kan også invitere forældre og søskende til at komme og heppe på eleverne eller måske endda også deltage i løbet.

MERE OM VENSKABSLØBET