Idéer til en anderledes motionsdag

- Venskabsløbet

Idéer til at gøre Venskabsløbet til jeres eget

 

Er din skole i gang med at planlægge en motionsdag for eleverne? Måske Venskabsløbet kan være noget for jer. Her på siden kan du få idéer og inspiration til, hvordan din skole kan holde en anderledes motionsdag med Venskabsløbet.

Venskabsløbet er et velgørenhedsløb, hvor eleverne gennem små sponsorater fra familie og bekendte støtter Red Barnets arbejde i Danmark og resten af verden. Men Venskabsløbet kan tilrettelægges på et hav af måder. Materialet her på hjemmesiden kan bruges som det er, eller I kan bruge materialet som inspiration til at skræddersy jeres helt egen motionsdag med trivsel, fællesskab og bevægelse i centrum. 

Herunder kan du se en stemningsvideo fra Maribo Skoles Venskabsløb i 2016. Nedenunder den kan du læse om, hvordan andre skoler har gjort Venskabsløbet til deres helt eget.

">

Idé: Anden motion end løb

Venskabsløbet kan være et motionsløb. Men flere skoler har valgt alternative sportsgrene til Venskabsløbet. På Skt. Knuds Skole i Aarhus kunne eleverne i 2016 vælge imellem at svømme, køre på løbehjul, rulleskøjter, cykle eller løbe. Skolen lavede forskellige længder af ruter, som passede til de enkelte discipliner.

Han Herred Efterskole lavede i 2016 et rent Venskabs-cykelløb, og skolens elever cyklede på halvanden time 1.800 kilometer og 28.000 kroner ind til Red Barnets arbejde. Om Venskabs-cykelløbet sagde forstander Åge Nielsen: - Det er tydeligt at se, at mange giver sig ekstra, fordi de cykler for udsatte børn og unge. Flere af vores elever har haft mobning inde på livet. Så de kan sætte sig ind i, at det her er en hjælp til nogle unge, der er i samme situation, som de selv har været.

Idé: Temauge om Red Barnets arbejde

Til Venskabsløbet støtter skolen Red Barnets arbejde i Danmark og resten af verden. Forud for Venskabsløbet havde Skolen ved Bülowsvej i København både i 2016 og 2017 temauge om et af de lande, som Red Barnet arbejder i.

I 2016 havde eleverne temauge om Etiopien. Eleverne arbejdede blandt andet med Red Barnets gratis undervisningsmateriale ’Når katastrofen rammer’ og lavede små film om Etiopien. Temaugen sluttede af med et Venskabsløb, som gav eleverne mulighed for at støtte Red Barnets arbejde.

Idé: Sammenhold på tværs af årgange

To afdelinger (hhv. indskoling og mellemtrin) af Maribo Skole løb i 2016 Venskabsløbet sammen. Mens indskolingen løb på byens løbestadion, stod mellemtrinseleverne langs ruten og gav highfives og heppede på indskolingseleverne. Bagefter byttede de to skoleafdelinger roller. Lærer og arrangør af Venskabsløbet på Maribo Skole, Dorthe Rysgaard Madsen, sagde efter løbet: - Børnene har lært hinanden bedre at kende. De mødte hinanden og snakkede på kryds og tværs. Og det er jo også dejligt for os voksne med et fælles samarbejde.

Idé: Motionsløb med et lille twist

Et par skoler blev i 2016 opmærksom på Venskabsløbet få dage før Skolernes Motionsdag. De kunne ikke nå at printe sponsorkontrakter til eleverne, men bad eleverne spørge deres forældre, om de havde lyst til at give en 10’er eller en 20’er, hvis eleverne gav den ekstra gas til motionsløbet. En meget enkel måde at være med i Venskabsløbet, men som stadig gør en stor forskel for de dårligst stillede børn og motiverer eleverne til at sætte ekstra fart på fødderne.

Idé: Sponsor for klassen – ikke eleven

Det er forskelligt hvor mange sponsorater, den enkelte elev får ind. Det er også forskelligt hvor mange runder, eleverne kan løbe. For at undgå intern konkurrence blandt eleverne fandt Sofiendalskolen i Aalborg på noget smart. Her skulle private sponsorer ikke donere et beløb for hver runde, den enkelte elev løb. Forældre, bedsteforældre mv. sponsorerede i stedet hele klassen med et valgfrit beløb pr. runde, klassens elever løb i gennemsnit. Det var en stor succes både for sponsorer og elever, som samlede 15.846 kroner ind til Red Barnets arbejde.

MERE OM VENSKABSLØBET