Genstart fællesskabet

Om genstart fællesskabet

Siden corona kom til Danmark i marts 2020, har børn og unge oplevet en markant forandret hverdag - både i skolen, fritiden og derhjemme. Med støtte fra Ole Kirk’s Fond vil Red Barnet i samarbejde med Danske Skoleelever og Alinea engagere elever, elevråd, forældre og fagpersoner i at genstarte de positive fællesskaber i grundskolen.  

Sammen har vi lavet en række forskellige materialer og aktiviteter, der har det formål at genopbygge og styrke trivsel, tryghed og fællesskab blandt børn og unge i grundskolen. 

Projektets mål har samtidig været at styrke elevernes stemme og inddragelse i evaluering af det forgangne skoleår og ikke mindst i planlægningen af det nye skoleår.

Genstart fællesskabet

Sofaskole og undervisningsmaterialer

Der blev i forbindelse med Genstart Fællesskabet optaget hele tre Sofaskoler. Én til hvert trin - én til indskoling, én til mellemtrinnet og én til udskoling. 

Sofaskolen kan sagtens bruges stadigvæk og indeholder blandt andet indlagte opgaver. Hver Sofaskole varer ca. 1-2 lektioner.  

Vært Isabel Ndiaye har to temaer i programmerne: kammeratskab og det at bruge sin stemme. 

Isabel har haft besøg af masser af gæster i Sofaskolen – faktisk hele 34 medvirkende i alt hvoraf 22 er børn/elever. Isabel har også haft besøg af sanger og skuespiller Silja Okking, der er kendt fra Ramasjang.  

Hvis du er indskolingslærer, så skal du bruge en sten (minimum 5 cm i diameter) og maling til hver elev. 

Er du lærer på mellemtrinnet eller i udskolingen, skal du ikke forberede noget på forhånd.  

Link til hver Sofaskole ses herunder:  

Undervisningsmateriale

Med Genstart Fællesskabet er der også blevet udviklet en masse nyt og gratis undervisningsmateriale. Materialet ligger heldigvis stadig tilgængeligt på Forstå.dk og kan bruges, når I har lyst.

Undervisningsmaterialet kan forhåbentlig hjælpe jer med at sætte fokus på klassetrivsel og opnå en styrkelse af de positive fællesskaber i jeres klasse.

I forbindelse med Genstart Fællesskabet har vi også optaget et webinar, som du kan finde lige herunder. Webinaret kan give viden og redskaber til, hvordan man spotter og håndterer mistrivsel blandt jeres elever. Der vil i løbet af webinaret være både en reflektionsopgave og casearbejde, og her kan man altså sætte webinaret på pause.

Rigtig god fornøjelse!

">

Sjove øvelser til at styrke fællesskabet

Undervisningsmaterialer og Sofaskoler ikke det eneste, som er blevet lavet i forbindelse med Genstart Fællesskabet. Her blev der nemlig som noget af det første lavet en række sjove øvelser og aktiviteter, som sagtens kan bruges stadigvæk. Du kan finde en masse inspiration, både til indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen, som kan bruges til at give eleverne nogle sjove oplevelser med hinanden.
 

Du finder øvelserne og vejledningen til, hvordan du bruger dem Forstå.dk her: 

Genstart fællesskabet - indskoling

Genstart fælleskabet - mellemtrin

Genstart fællesskabet - udskoling 

Genstart fællesskabet i elevrådet

Danske Skoleelever har i forbindelse med projektet udarbejdet en række vigtige og gode materialer med fokus på at genstarte fællesskabet i elevrådet. På deres hjemmeside kan du finde materialer, videoer og øvelser, der kan hjælpe elever og kontaktlærere med at: 

  • Genstarte fællesskabet i elevrådet
  • Arbejde med trivselstiltag i elevrådet
  • Skabeloner til elevrådsarbejdet
  • Arbejde med synlighed af jeres elevrådsarbejde 

Find materialer og ressourcer på Danske Skoleelevers hjemmeside. 

Genstart logoer