Interview

med Anne-Sophie Dybdal

"Det er vigtigt for flygtningebørn at få venner. Det kan alle børn sætte sig ind i"

 

Selvom de er kommet hele vejen fra Syrien, Afghanistan eller Somalia til trygge Danmark, er de stadig på flugt. De sover med alt tøjet på og lyset tændt. Hvis de da overhovedet sover. De farer sammen, når de hører et egern pusle i skoven. De savner deres gamle hverdag, familie og skolekammerater.

Sådan er hverdagen det første lange stykke tid for de uledsagede flygtningebørn, som holder til på Børnecenter Rovvig på Mors. Red Barnets psykolog Anne-Sophie Dybdal har arbejdet med at tale med børnene om, hvordan man kan blive påvirket af chokerende oplevelser, om nattesøvn, venskaber og fremtidsdrømme.

- Årsagerne til at børnene er flygtet er forskellige, men fælles for børnene er, at de er blevet revet op med rode og skal starte deres barndom forfra. Mange har et stort hul i deres barndom. Jeg har mødt børn, som har været på flugt i op mod fire år. De er konstant på vagt og sover næsten ikke, fortæller Anne-Sophie Dybdal.

Det er særligt de børn, som flygter uden voksne, der er udsatte under flugten. De risikerer at blive udnyttet til bl.a. prostitution, kriminalitet eller farligt arbejde, og derfor har mange af dem mistet tilliden til voksne.

Mange har mistet deres identitetspapirer og har derfor svært ved at få adgang til sundhedsvæsen og politi i mange af de lande, som børnene kommer til under flugten. Derfor hjælper Red Barnet blandt andet flygtningebørn med at blive registreret. I konfliktfyldte områder - eksempelvis flygtningelejre - opretter Red Barnet børnevenlige områder, hvor børnene får mulighed for at lege, lære og få psykologisk førstehjælp i rolige og børnevenlige omgivelser, så de kan få et pusterum og bearbejde de voldsomme oplevelser, de har været udsat for.

- I Red Barnet kender vi børn hele vejen gennem flugten. Vi lægger særligt vægt på beskyttelse, grundlæggende sundhed og adgang til uddannelse. Men det er først, når de har søgt asyl, at vi for alvor kan få dem under vores vinger, siger Anne-Sophie Dybdal.

I asylcenteret på Mors underviser Red Barnet de uledsagede flygtningebørn i bl.a. kønsroller, venskaber, og hvordan man passer godt på sig selv. Og på trods af at børnene har voldsomme oplevelser i bagagen, kan de altså godt få et helt normalt børneliv, understreger Anne-Sophie Dybdal:

- Der findes masser af gode eksempler på, at mennesker, der er flygtet som børn, får gode liv – især dem, som har en god familie. Man kan klare rigtig meget, hvis man har de mennesker omkring sig, man elsker. Det, at føle sig som en del af noget, gør, at man får mod på tilværelsen – også selvom den er ny og vidt forskellig fra den, man kommer fra.

Hun forklarer, at det omvendt kan være svært at få hul på sin nye tilværelse, hvis man som uledsaget flygtningebarn føler sig ensom og isoleret.

- Det, der fylder mest hos de uledsagede flygtningebørn, er, at de savner deres familie, venner – deres dagligdag simpelthen. Derfor er det vigtigt for flygtningebørn at få venner. Det kan alle børn sætte sig ind i, slutter hun.